Sebastian Bodu cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională

Europarlamentarul Sebastian Bodu s-a adresat vineri Avocatului Poporului pentru ca acesta să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 7¹ din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, cu modificările şi completările aduse prin Legea nr. 9/2008. Acest articol interzice, in toate cazurile, „eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar“.
Sebastian Bodu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
06.09.2013

Europarlamentarul Sebastian Bodu s-a adresat vineri Avocatului Poporului pentru ca acesta să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 7¹ din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, cu modificările şi completările aduse prin Legea nr. 9/2008. Acest articol interzice, în toate cazurile, „eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar“.

În cererea adresată Avocatului Popoului, Sebastian Bodu arată că în fapt, prin prevederile considerate neconstituţionale, autorităţile locale sunt în imposibilitate de a lua toate măsurile necesare controlului administrativ al animalelor fără stăpân periculoase. În acest fel se încalcă articolele constituţionale menţionate. Prin prezenţa masivă pe străzi (în special în mediul urban) a câinilor fără stăpân, viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cazurile de muşcături dintre care multe cu consecinţa pierderii vieţii victimelor fiind deja notorii.

Sebastian Bodu menţionează ca obiecţia de neconstituţionalitate privind proiectul de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr. 227/2002, admisă în parte de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 1 din 11 ianuarie 2012 (publicată în M.Of. nr. 53 din 23.91.2012) a fost motivată pe imprevizibilitatea impusă de art. 1 alin. 5 din Constituţie, conform căruia legiuitorul trebuie să stabilească o ordine cu prioritate cu privire la aceste soluţii iar soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân să fie aplicată doar în ultima instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen.

El subliniază faptul că “După cum observăm, decizia de neconstituţionalitate a prevederilor proiectului de lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr. 227/2002, nu interzice de plano eutanasierea în afară bolilor, precum prevede art. 7¹ din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, cu modificările şi completările aduse prin Legea nr. 9/2008, deci Curtea Constituţională nu s-a pronunţat pe această situaţie“.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor