Se reiau lucrările la Pasajul Suprateran Mihai Bravu – Splaiul Unirii
Primăria Capitalei a atribuit grupului italian Astaldi un contract de 155,7 milioane de lei, echivalentul a 35 de milioane de euro, inclusiv TVA, pentru finalizarea lucrărilor la Pasajul Suprateran Mihai Bravu – Splaiul Unirii. Lucrarea a fost începută de Romstrade, firmă deţinută de Nelu Iordache, însă contractul a fost reziliat în luna decembrie.Atât primăria, cât şi reprezentanţii Astaldi doresc redeschiderea lucrărilor în luna septembrie.
“Încă nu am semnat contractul cu Primăria Bucureşti. E o formă de contract, dar trebuie aduse nişte completări. Încă e prematur să spunem când începe lucrul. La preţ nu se umblă, însă trebuie să stabilim graficele de trafic, să vedem pe unde redirecţionăm circulaţia, unde instalăm semafoare. (…) Eu sunt convins că în luna asta, până pe 15 septembrie, vor fi puse la punct, apoi va urma semnarea şi în termen de maximum două săptămâni de atunci vom începe şi lucrul. Şi primăria, şi noi vrem să începem lucrările în luna septembrie”, a declarat pentru Agenţia de presă r/News un reprezentant al companiei Astaldi.
Obiectivele proiectului sunt realizarea unei legături rutiere mai rapide între Şoseaua Mihai Bravu şi Splaiul Unirii şi descongestionarea traficului din zona intersecţiei Şoseaua Mihai Bravu – Splaiul Unirii – Calea Văcăreşti, se arată în anunţul de atribuire.
Lucrările la pasajul suprateran au început în ianuarie 2011, contractul atribuit Romstrade la finele anului 2010 având o valoare de 96,8 milioane de lei, fără TVA. Firma Romstrade a intrat în insolvenţă în decembrie 2012, şi contractul cu Primăria Generală a fost reziliat în aceeaşi lună, după ce omul de afaceri Nelu Iordache a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pe 2 decembrie. Nelu Iordache, aflat încă în detenţie a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie într-un dosar privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad.
Proiectul a fost oprit de mai multe ori. Lucrarea a fost suspendată de două ori de fostul prefectul al Capitalei, Mihai Atănăsoaei, după ce Primăria Generală a demarat lucrările fără un Plan Urbanistic Zonal aprobat. În final, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat PUZ-ul pentru proiect, iar lucrările au fost reluate în vara lui 2011, înaintându-se ca termen de finalizare luna aprilie 2012.
Câteva luni mai târziu proiectul s-a blocat din nou din cauza lucrărilor la reţelele de electricitate efectuate de Enel. Municipalitatea a reuşit să reia lucrările la pasaj în paralel cu cele ale Enel şi s-a avansat un nou termen de finalizare: 9 octombrie 2012.
În iulie 2013, primarul Sorin Oprescu preciza că lucrările vor reîncepe nu mai târziu de luna septembrie, alături de lucrările la Pasajul Piaţa Sudului.
Deşi constructorii au stat pe loc luni întregi cât timp proiectul a fost blocat, primăria spune că nu i s-au cerut penalităţi pentru întârzierile înregistrate.
“I-am dat 30 milioane lei pentru cei 13 stâlpi pe care i-a turnat şi rampele de urcare. În rest nu au mai pupat niciun ban fiindcă nu şi-au făcut treaba”, declara în iulie Sorin Oprescu despre lucrările efectuate de Romstrade.
Şantierul pasajului este abandonat din vara anului trecut şi dă mari bătăi de cap şoferilor care tranzitează zona. Odată cu reînceperea lucrărilor la acest proiect, zona riscă să fie efectiv sugrumată pentru traficul rutier, mai ales că la nici un kilometru distanţă urmează să înceapă şi lucrările pentru Pasajul Subteran Piaţa Sudului.
Astaldi este una dintre firmele care au construit Arena Naţională, Pasajul Basarab şi în prezent lucrează la Magistrala 5 a metroului bucureştean. Astaldi, împreună cu Max Boegl, a construit şi autostrada Cernavodă-Medgidia şi se ocupă şi de porţiunea Pecica-Nădlac.