Se poate ca o eroare să fi cauzat descoperirea unor neutrini mai rapizi decât lumina de către CERN

Laboratoarele care au declarat că neutrinii ce călătoresc mai repede decât lumina îşi retractează afirmaţiile şi afirmă că au găsit două posibile erori, care ar fi putut duce la acest rezultat anormal.
Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule din lume, aparţinând Organizaţiei europene pentru cercetare nucleară (CERN), Geneva (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Chippy Yan
28.02.2012

Laboratoarele care au declarat că neutrinii ce călătoresc mai repede decât lumina îşi retractează afirmaţiile şi afirmă că au găsit două posibile erori, care ar fi putut duce la acest rezultat anormal.

În septembrie anul trecut, cercetătorii de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) şi de la Laboratorul Naţional Gran Sasso au afirmat că au detectat neutrini care călătoresc în aproximativ 60 de nanosecunde, sau 60 de miliarde dintr-o secundă, fiind mai rapizi decât viteza luminii. Mulţi oameni de ştiinţă s-au îndoit de descoperire, deoarece acest lucru ar răsturna Teoria Relativităţii lui Einstein, care afirmă că nimic nu poate călători mai repede decât lumina.

Într-un comunicat de presă, CERN afirmă că o conexiune a unui cablu de fibră optică, care transferă datele despre viteza neutrinilor, ar fi fost defectă. CERN consideră că este posibil ca această eroare să fi cauzat ca viteza raportată să fie mai rapid decât era de fapt.

Cu toate acestea, cea de-a doua eroare, care implică un oscilator - o parte a sistemului care înregistrează timpul - poate să fi cauzat o încetinire a măsurătorile raportate, deşi Lucia Votano, directoare a Laboratorului Naţional Gran Sasso, susţine că principala problemă este fosta eroare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor