ÎN EXCLUSIVITATE: Fiul uitat al lui Bo Xilai a fost un prieten al democraţiei

Este cunoscut până acum că Bo Xilai, oficialul Partidului Comunist demis recent, a păstrat o mulţime de secrete. El se află acum în custodia funcţionarilor de partid pentru "abateri disciplinare", iar a doua sa soţie, Gu Kailai, este suspectă în uciderea sordidă a omului de afaceri britanic Neil Heywood.
Li Wangzhi apare în spate în dreapta în această fotografie de grup luată în 2001. Tang Baiqiao se află în ultimul rând în stânga (Prin bunăvoinţa lui Tang Baiqiao)
Matthew Robertson & Ariel Tian
20.04.2012

Este cunoscut până acum că Bo Xilai, oficialul Partidului Comunist demis recent, a păstrat o mulţime de secrete. El se află acum în custodia funcţionarilor de partid pentru "abateri disciplinare", iar a doua sa soţie, Gu Kailai, este suspectă de uciderea sordidă a omului de afaceri britanic Neil Heywood.

În toată această dramă, Bo Xilai ar fi preferat, probabil, ca povestea fiului său cel mare, Li Wangzhi, să fi rămas ascunsă. Povestea include faptul că Li Wangzhi, care a fost născut de prima soţie a lui Bo, este un susţinător al democraţiei în China, şi se află în arest la domiciliu, undeva în nordul Chinei, conform ordinelor lui Bo Xilai.

Tang Baiqiao, un fost lider al mişcării studenţeşti din Tiananmen din 1989, a fost coleg cu Li Wangzhi la Universitatea Columbia între 2001 - 2003. Recent, el a relatat în detaliu pentru The Epoch Times, timpul petrecut cu fiul mai mare al lui Bo Xilai – a cărui identitate a fost descoperită de Tang cu doar câteva zile înainte ca membrii de partid din China, inclusiv sora mai mică a lui Bo, să-l viziteze pe Li şi să îi spună să nu se mai asocieze cu Tang Baiqiao.

Cum a ajuns fiul cel mai mare al unui cadru demis şi un intransigent neo-maoist cum e Bo Xilai, prieten cu un lider al mişcării studenţeşti din Piaţa Tiananmen şi unul dintre criticii cei mai fermi ai Partidului Comunist Chinez (PCC)?

Dizident şi prinţişor

În septembrie 2001, la începutul cursurilor de la Şcoala pentru afaceri publice şi internaţionale (SIPA) de la Universitatea Columbia, Tang Baiqiao s-a prezentat colegilor săi ca un activist pro-democraţie şi un fost lider al mişcării din Piaţa Tiananmen. El a petrecut doi ani în închisoare şi a fugit în Statele Unite în 1992.

După întâlnire, un tânăr chinez s-a apropiat de Tang şi s-a prezentat ca Li Wangzhi. El a întrebat pur si simplu: "Putem fi prieteni?"

Li Wangzhi s-a născut Bo Wangzhi, potrivit povestirilor online. El şi-a schimbat numele după ce Bo a părăsit-o pe mama sa, Li Danyu. Li Danyu se plângea de Bo prietenilor de la Beijing, numindu-l "un Chen Shimei modern", o referinţă la un caracter josnic din timpul dinastiei Song, care şi-a abandonat familia după ce s-a căsătorit cu fiica împăratului.

Tang Baiqiao l-a descris pe Li la începutul anilor 2000 ca "tânăr, spiritual şi mândru." În acel moment, el nu ştia genealogia lui Li, dar a fost impresionat de înţelegerea profundă a sistemului politic şi social din China pe care o avea Li Wangzhi.

"Cum poate această persoană să înţeleagă societatea chineză atât de bine?", a declarat Tang, amintindu-şi de convorbirile sale cu Li. "Manierele sale, discursul său, înţelegerea rolului privilegiului în societate. Era ca şi cum a crescut pe lângă oficiali de nivel înalt. El era foarte fluent", a spus el.

Deşi Tang nu ştia cine era Li, reputaţia lui Tang l-a precedat. În 2001, Li a refuzat politicos invitaţia lui Tang la o adunare de Ziua Recunoştinţei, invitându-l în schimb pe Tang la el. "El nu a vrut ca alţii să ştie că eram prieteni", a susţinut Tang. Abia mai târziu va afla de ce.

Spre deosebire fiul cel mic al lui Bo, Bo Guagua, al cărui fapte sociale au fost raportate pe scară largă, Li Wangzhi a stat în umbră. "El era extrem de retras", a afirmat Tang. "Nu se deosebea cu nimic de un student obişnuit." El locuia împreună cu alţi studenţi de la Universitatea Columbia într-un apartament şi lua metroul pentru că nu avea maşină. La un moment dat el i-a spus lui Tang în care parte din Chinatown se puteau face cumpărăturile cele mai ieftine şi că în fiecare săptămână îşi făcea provizii.

Un idealist şi un susţinător al democraţiei

Unul dintre primele subiecte de conversaţie a fost mişcarea studenţească din Piaţa Tiananmen şi masacrul care i-a urmat. Li Wangzhi a spus că era doar un adolescent la acea vreme, astfel încât era prea tânăr pentru a înţelege evenimentele ce au avut loc, dar ulterior şi-a făcut o impresie favorabilă despre participanţii la mişcarea Tiananmen, prin contactul cu Facultatea de Drept de la Universitatea Beijing, unde şi-a obţinut prima diplomă. Acest lucru l-a făcut să se îndoiască de linia oficială a propagandei.

De Ziua Recunoştinţei, Li Wangzhi i-a arătat lui Tang site-ul său personal de pe Yahoo, care se concentra asupra democraţiei şi drepturilor omului din China, după cum îşi aminteşte Tang. El îşi aminteşte în special un eseu postat de Li pe site-ul său de Yahoo, scris de Peng Guozheng, un activist pentru drepturile omului care a petrecut peste 20 de ani în închisoare. Eseul a câştigat un premiu Epoch Times.

"Postarea acestui articol pe site-ul său personal arată că el ura abuzurile partidului asupra drepturilor omului şi că dorea democraţie în China. Asta era foarte riscant pentru cineva ca el", a afirmat Tang într-un lung interviu pe Skype.

Tang a aflat în cele din urmă adevărata identitate a lui Li, când au intrat într-o zi într-un lift aglomerat împreună. Li a ieşit primul, şi un alt prieten chinez l-a întrebat pe Tang cum de a devenit prieten cu fiul lui Bo Xilai. Tang a suspectat că Li avea relaţii în China, dar niciodată nu şi-a imaginat că era fiul intransigentului Bo Xilai.

Dar camaraderia lor a fost de scurtă durată. La câteva zile după ce Tang a descoperit identitatea prietenului său, Li a dispărut. Asta s-a întâmplat chiar înainte de Crăciun, în 2001, iar Tang a fost uşor alarmat. El a auzit ulterior de la colegii săi că mai mulţi membri de partid, inclusiv sora lui Bo Xilai, l-au chemat pe Li în Boston pentru mai multe zile şi au discutat cu el. Ei i-au ordonat să înceteze prietenia sa cu "contrarevoluţionarul" Tang sau va da de necaz.

După aceea, când cei doi se întâlneau, Li se făcea că nu-l vede pe Tang, sau îl recunoştea în secret pe prietenul său de odinioară, dar nu au mai vorbit vreodată.

Admitere uşoară

Zvonurile online susţin că o donaţie considerabilă către SIPA din partea mogulului media chinez Yang Lan a deschis calea pentru admiterea lui Li Wangzhi la şcoală.

Yang Lan a absolvit SIPA în 1996. Ea este în prezent un membru al consiliului consultativ SIPA. Averea ei netă combinată cu cea a soţului ei a fost de 880 de milioane de dolari în 2008, potrivit Listei Bogaţilor Raportului Hurun.

Revista SIPA din iarna anului 2002 arată că Yang Lan şi soţul ei, Bruno Wu, a făcut două donaţii în perioada 2000-2001: una între 100.000-249.000 de dolari şi alta între 50.000-99.000 de dolari. (Yang Lan a făcut donaţii şi în alţi ani, până în 2008, sumele variind de la 2.000 la 99.999 de dolari.)

Ca răspuns la afirmaţia că Li Wanghzi a câştigat un loc datorită donaţiei lui Yang Lan, un purtător de cuvânt al SIPA a spus, "nu am auzit niciodată de acest exemplu şi nu cred că asta este politica noastră; asta nu este politica noastră." Individul a cerut ulterior să nu fie numit.

După ce Li Wangzhi a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Beijing, el a lucrat pentru Yang Lan, conform unui articol din aprilie 2001 de pe Sina, un portal chinez major. Li a fost asistentul preşedintelui Fundaţiei Cultura Soarelui, co-fondată şi prezidată de Yang Lan. Nu a fost posibil să o contactăm.

Reţinut

După ce Li Wangzhi a absolvit SIPA în 2003, el a revenit în China, unde a avut mai multe locuri de muncă. Se crede că ar fi lucrat pentru mai multe bănci din China, inclusiv Citibank, potrivit unei referinţe despre Li pe un site al guvernului.

Un articol de John Garnaut din Sydney Morning Herald, de la sfârşitul anului 2010, îl identifică pe Li Wangzhi ca persoana ce trebuie contactată de directorii Băncii Macquarie din Australia, interesaţi de infrastructura pieţei din China.

La începutul acestui an s-a zvonit on-line şi este considerat un fapt real de observatorii politici chinezi, că Bo Xilai l-a pus pe Li Wangzhi sub arest la domiciliu pentru "crime economice."

Zvonurile susţin că Wang Lijun, fostul locotenent de încredere al lui Bo Xilai, l-ar fi adus pe Li Wangzhi la Liaoning. "El s-a simţit mai sigur să-l retină pe fiul său în propriul teritoriu, decât la Beijing", presupune Tang Baiqiao.

Detenţia uşoară trebuia astfel să-i împiedice pe fosta lui soţie şi pe fiul său cel mare să îl facă de râs la al 18-lea Congres al Partidului. (Până în februarie, Bo Xilai trebuia să fie un candidat pentru promovarea în rândul celor nouă membri ai Biroului Politic al Comitetului Permanent, din care Bo a fost recent înlăturat).

Afirmaţia că Li Wangzhi este în arest la domiciliu este dificil de verificat

Potrivit site-ului guvernului din Haidian District din Beijing, Li Wangzhi a fost în 2010 avocat la firma de avocatură Zhong Jing. Înregistrările din 2011 îl identifică drept un partener la aceeaşi firmă. Aceasta este ultima lui ocupaţie cunoscută. Un individ care a răspuns la telefon la sediul firmei, pe 17 aprilie la prânz, a fost nereceptiv la întrebările despre locul unde se află Li Wangzhi.

"În China, oamenii care ştiu aceste lucruri nu vor ieşi în evidenţă şi nu vor vorbi despre ele. Şi-ar putea pierde capul", a spus Tang Baiqiao.

Bărbatul care a răspuns la telefon nu şi-a spus numele. El a afirmat că Li "nu este" acolo înainte de a spune că nu există o astfel de persoană în cadrul firmei. Apoi el a închis repede.

Când a fost sunat din nou, individul părea agitat şi a răspuns întrebărilor despre locul unde se află Li, inclusiv dacă este sau nu în arest la domiciliu, sau când l-a văzut ultima dată, cu o serie din ce în ce mai agresivă de "nu ştiu."

"Dacă mai sunaţi, nu vă voi vorbi frumos şi o veţi merita!" a ţipat individul înainte de a închide.

Ca o notă de subsol, printr-o coincidenţă stranie, pe pagina de evenimente a site-ului SIPA, o fotografie în care apare şi Li Wangzhi este parte a banner-ului paginii. Columbia nu a răspuns la o cerere pentru permisiunea de a retipări imaginea. Li se află în partea dreaptă, ţinând un telefon mobil sau un alt obiect mic la ureche.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor