Se lasă cu dosar penal după o şedinţă UDMR. Procurorii încep urmărirea penală pentru fapte de ameninţare

Aşa-zisul Ţinut Secuiesc
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Declaraţiile făcute în cadrul şedinţei de sâmbătă a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureş au determinat procurorii DIICOT să deschidă un dosar penal şi să înceapă urmărirea penală in rem pentru fapte de ameninţare, reiese dintr-un comunicat DIICOT remis miercuri.

La baza autosesizării procurorilor DIICOT stau declaraţiile făcute de edilul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care ameninţa public cu repercusiuni violente în cazul în care prefectul de Covasna nu îi lasă în pace pe maghiari, plângându-se totodată şi de lipsa de obiectivitate a justiţiei române.

"Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să-l instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (...) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990", a declarat Antal Arpad, făcând referire la conflictul interetnic între români şi maghiari, care s-a soldat atunci cu cinci moţi şi sute de răniţi.

Primarul susţine că deputatul UDMR Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind retrocedarea unui imobil, a solicitat protecţia SUA şi a Ungariei, însă în primul rând el trebuie protejat de maghiari, care, dacă este nevoie, ar putea recurge chiar la acţiuni precum cea de la Cluj-Napoca, când s-a stopat demolarea unei biserici.

"În această ţară justiţia nu e justă, ci serveşte un sistem să îi facă pe maghiari săraci, să ajungă soarta saşilor", a mai afirmat Antal Arpad.

În urma acestor declaraţii, procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu considerând că declaraţiile făcute sâmbătă la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR de la Târgu Mureş sunt susceptibile să întrunească elementele constitutive ale infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cod Penal săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Astfel, procurorii DIICOT au dispus, la data de 15 decembrie, începerea urmăririi penale "in rem" sub aspectul săvârşirii infracţiunii respective.

La rândul său, preşedinţele PRU, deputatul Bogdan Diaconu, i-a făcut plângere penală primarului Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pe care îl consideră vinovat de comiterea a trei infracţiuni: instigare la ură şi discriminare, instigare publică şi apologia infracţiunilor şi infracţiuni contra securităţii naţionale.

"Consider că intenţia, mărturisită public, a lui Antal Arpad, este aceea de a determina o presiune publică şi mediatică în vederea punerii în discuţie, în varii situaţii şi conjuncturi, a valorilor naţionale pe care Constituţia le apără şi le protejează, urmărind o veritabilă discriminare pozitivă şi o nesocotire a instituţiilor unui stat european, inclusiv a puterii judecătoreşti", a declarat marţi, pentru Epoch Times, Bogdan Diaconu.