Se intensifică luptele în estul Ucrainei. Cel puţin 9 morţi în ultima săptămână

Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei.
Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei. (Getty Images)

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi nouă au fost rănite în regiunea estică a Ucrainei, în cadrul celei mai recente acte de violenţă dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi armata ucraineană, au declarat luni autorităţile ambelor tabere.

Armata ucraineană a susţinut că doi soldaţi au fost ucişi şi patru au fost răniţi în luptele care au avut loc luni în apropierea unui sat controlat de guvern, situat la aproximativ 40 km nord-est de capitala de facto a separatiştilor, Doneţk, potrivit AFP.

Autorităţile din regiunile est-ucrainene au afirmat că un luptător a fost ucis şi altul a fost rănit în noile conflicte armate de-a lungul liniei de front.

Patru civili în Gorlivka, un oraş industrial situat într-una dintre cele două regiuni ocupate de separatişti, au fost răniţi de proiectile, au adăugat autorităţile separatiste.

O serie de acorduri de pace periodice au ajutat la reducerea cazurilor de violenţă în estul Ucrainei, dar au eşuat să pună capăt în întregime omorurilor. Săptămâna trecută, doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alte patru persoane, inclusiv doi civili, au fost omorâţi vineri.

Astfel, numărul total de victime în ultima săptămână s-a ridicat la nouă.

“Săptămâna trecută a fost, din multe puncte de vedere, cea mai grea din acest an”, a afirmat luni misiunea de monitorizare a conflictului est-ucrainean. Misiunea aparţine Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

“În total, am înregistrat 7.700 de încălcări ale acordului de încetare a focului”, a adăugat misiunea OSCE.

Peste 10.300 de persoane au fost ucise începând cu aprilie 2014, când au izbucnit luptele între separatişti şi trupele guvernamentale. În martie 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia că trimite soldaţi şi arme peste frontiera cu Ucraina pentru a alimenta conflictul.

Moscova a negat acuzaţiile, în pofida unor dovezi care arată că a fost implicată în aceste lupte şi a suportului politic evident pentru separatiştii pro-ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe