Preşedintele slovac Kiska susţine că statele UE ignoră interferenţa rusă

Preşedintele slovac Andrej Kiska
Preşedintele slovac Andrej Kiska (Sean Gallup/Getty Images)

Ţările europene ignoră dovezile interferenţei ruşilor în statele lor şi efectul destabilizator pe care îl au asupra regiunii acele politici care fac Europa şi mai dependentă de energia rusească, a afirmat joi preşedintele slovac Andrej Kiska.

Kiska nu este membru al vreunui partid politic, este o voce pro-Occident în Slovacia, membră NATO şi a zonei euro, însă are puteri executive limitate. De altfel, el a afirmat în această săptămână că nu intenţionează să fie reales anul viitor.

Fostul premier slovac Robert Fico, care a fost înlocuit în luna martie de adjunctul său Peter Pellegrini din acelaşi partid de stânga Smer ce domină guvernul, a criticat deseori sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

“Discutăm deschis despre spioni ruşi activi în ţările noastre. Şi mulţi politicieni, inclusiv din ţara mea, întorc privirea când aud despre acest lucru”, a declarat Kiska la conferinţa de securitate Globsec din Bratislava.

“Ne confruntăm cu propagandă şi farse care ne atacă societăţile şi nu căutăm de unde provin acestea. Deoarece ştim deja”, a adăugat el.

Spre deosebire de ţările vecine Polonia şi Ungaria, Slovacia a evitat ciocnirile cu Bruxelles-ul privind problema statului de drept, însă a fost singura ţară central-europeană care nu a expulzat diplomaţi ruşi în legătură cu otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie.

Londra a acuzat Moscova că s-a aflat în spatele atacului, deşi aceasta a negat acuzaţiile şi a indicat lipsa dovezilor cu privire la implicarea sa în incident.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la o conferinţă de presă luna trecută în Moscova că otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale “ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se găseşte într-o situaţie incomodă după ce a eşuat să îndeplinească promisiunile electoratului în ceea ce priveşte Brexitul”. De asemenea, oficialul rus a mai susţinut că este posibil ca otrăvirea lui Skripal să fi fost executată de forţele speciale britanice, care sunt “cunoscute pentru abilităţile lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”.

Incidentul din Salisbury a dus la un val de expulzări de diplomaţi ruşi din alte zeci de ţări. Astfel, peste 150 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din diverse ţări UE, state membre NATO, din SUA şi alte state care se consideră a fi aliaţi ai Marii Britanii. Moscova a răspuns pe măsură, expulzând zeci de diplomaţi străini. Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat masiv şi într-un ritm neaşteptat de rapid.

Skripal a fost externat din spital vineri, la aproximativ două luni de la otrăvirea sa.

De asemenea, Rusia a negat acuzaţiile privind amestecul său în alegerile prezidenţiale din SUA şi Franţa şi privind lansarea de atacuri cibernetice împotriva Occidentului.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă la care a participat delegatul rus la ONU, Vassili Nebenzia, Kiska a descris proiectul pentru gazoductul Nord Stream 2 (NS2), ale cărui lucrări pregătitoare au fost programate să înceapă marţi în largul coastei germane, ca fiind dăunător pentru stabilitatea UE.

Un proiect între gigantul rus Gazprom şi cinci companii europene, şi cu suport german, gazoductul NS2 va lega Rusia direct de Germania prin Marea Baltică, ocolind estul Europei şi limitând fluxul de gaz prin Ucraina.

Proiectul va dubla capacitatea de export de gaz a Rusiei către Germania, însă Ucraina va pierde venituri semnificative şi va mări dependenţa UE de gazul rusesc. De asemenea, proiectul va limita fluxurile de gaz prin Slovacia.

“Acest proiect are consecinţe politice serioase, este un exemplu de interese economice pur egoiste în detrimentul stabilităţii şi prosperităţii teritoriilor învecinate”, a adăugat preşedintele slovac.

Kiska a mai afirmat că implicarea Rusiei în Siria este “ruşinoasă” şi a făcut apel la acţiuni colective hotărâte pentru a contracara “regimurile nedemocratice care pretind a fi promotori ai păcii dar se implică în războaie şi nu pentru pace, [regimurile] care urmăresc să recupereze o mândrie naţională pierdută şi un loc în rândul jucătorilor globali majori”.

Preşedintele slovac a mai adăugat că aceste acţiuni colective sunt şi pentru “cei care îşi trimit trupele să fure pământul statelor suverane” – o referire la anexarea Crimeei, care a determinat SUA şi UE să impună sancţiuni împotriva Rusiei.