Se intensifică luptele în estul Ucrainei. Apelurile pentru un armistiţiu legat de anul şcolar sunt ignorate

Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
30.08.2018

Luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, în ciuda apelurilor reînnoite pentru pace înainte de a începe anul şcolar, a declarat miercuri Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Au avut loc “peste 70 de încălcări ale regimului de încetare a focului” în timpul luptelor dintre armata ucraineană şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a declarat OSCE, care a trimis observatori neînarmaţi în zona de conflict din estul Ucrainei, potrivit RFE/RL.

“Părţile trebuie să îşi respecte angajamentele” de instaurare a păcii, a susţinut OSCE. “Schimburile de focuri trebuie să înceteze acum, pentru a proteja cetăţenii ucraineni aflaţi pe ambele părţi ale liniei de contact”.

Săptămâna trecută, armata ucraineană a declarat că cel puţin patru soldaţi au fost ucişi în timpul intensificării luptelor şi în ciuda unor noi angajamente pentru un armistiţiu care să permită elevilor să meargă la şcoală.

Cu o zi înaintea anunţului, OSCE a afirmat că aceasta este “cea mai calmă vară de la izbucnirea conflictului” în 2014, fără a fi raportate victime civile până în acest moment.

Conflictul a izbucnit după ce Kievul l-a alungat de la conducere pe fostul preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici în timpul unei revoluţii pro-Occident în 2014. Peste 10.300 de persoane au fost ucise în aceste lupte de atunci, conform estimărilor ONU.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care îi susţine pe separatişti în discuţiile pentru pace, şi-a indicat suportul în această lună pentru o potenţială misiune ONU de menţinere a păcii în zona de conflict.

Cancelarul german Angela Merkel, care a insistat în repetate rânduri pe prelungirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei cu scopul de a presa Kremlinul să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, şi-a exprimat de asemenea sprijinul pentru o misiune de menţinere a păcii.

La rândul ei, Ucraina a propus introducerea unor trupe ONU de menţinere a păcii, însă propunerea sa este mult mai amplă decât cea a Rusiei şi discuţiile periodice privind încetarea conflictului nu au redus neînţelegerile privind trupele de menţinere a păcii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor