Scurtă biografie a miniştrilor francezi Manuel Valls şi Bernard Cazeneuve (RFI)

Ministrul de interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve, efectuează miercuri şi joi o vizită în România pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti pe tema incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome. RFI face o prezentare a celor doi miniştri francezi.
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu ministrul de interne francez Manuel Valls şi cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.09.2012

Manuel Valls, ministrul de interne al Republicii Franceze, şi ministrul delegat pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve, efectuează miercuri şi joi o vizită în România pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti pe tema incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome. RFI face o prezentare a celor doi miniştri francezi.

Manuel Valls, în vârstă de 50 de ani, este un om politic francez atipic. Atipic deja prin faptul că este spaniol de origine, fiind născut la Barcelona. A devenit francez 'târziu' adică la vârsta de 20 de ani. Puţini oameni politici de prim rang au un astfel de CV: ultraconservatorul de origine română Lionel Luca, ecologista norvegiană Eva Joly şi colegul ei de partid, sud-coreanul Jean-Vincent Place fac parte din această scurtă listă.

Vorbitor a patru limbi - franceză, spaniolă, catalană şi italiană - Valls a studiat istoria la Paris. Tată a patru copii dintr-un prim mariaj, ministrul de interne s-a recăsătorit acum doi ani cu o celebră violonistă franceză Anne Gravoin.

Pe plan politic, e foarte precoce. Înainte să devină francez, aderă la 17 ani la partidul socialist pentru a-l sprijini pe fostul premier Michel Rocard - pe care avea de altfel să-l 'plagieze' zilele trecute când a evocat soarta romilor din Franţa.

În paralel cu cucerirea primăriei unei importante suburbii pariziene, Evry, Manuel Valls a devenit în 2002 si deputat la Paris. Anul trecut a participat la alegerile primare din sânul partidului socialist francez, adică a dorit să devină candidat la preşedinţia Franţei. Operaţiunea nu i-a reuşit, dar Valls s-a alăturat repede candidatului Hollande care l-a numit director de comunicare în perioada campaniei. Răsplata cea mare a venit însă după succesul candidatului socialist la prezidenţiale când a fost numit la interne.

Încă din 2007 conservatorul Nicolas Sarkozy îi propuse să intre în guvernul său, acea perioadă fiind marcată de o serie de 'trădări', de foşti socialişti care au acceptat să se alăture preşedintelui conservator. Printre ei s-a numit de exemplu fostul ministru de externe Bernard Kouchner. Manuel Valls a refuzat însă atunci propunerea lui Sarkozy, dar nu şi pe cea de acum a lui Hollande. Asta nu-i împiedică însă pe duşmanii săi să-l descrie drept un 'ministru socialist de dreapta', el însuşi definindu-se mai degrabă drept 'clintonian' sau 'blairist'.

Bernard Cazeneuve e cu un an mai tânăr decât Valls, adică nu are decât 49 de ani, şi e sută la sută francez. El a fost deputat şi primar al oraşului Cherbourg. Atracţia pentru politică, mai exact pentru socialişti, i s-a născut după ce a umărit un miting al fostului preşedinte François Mitterrand. Cariera şi-o face la stânga spectrului politic dar numirea sa la afaceri europene a rămas totuşi una din surprizele echipei premierului Jean-Marc Ayrault.

Puţină lume era capabilă să pună o imagine pe numele noului ministru cu toate că fusese unul dintre purtători de cuvânt ai candidatului François Hollande. De asemenea Cazeneuve s-a perindat mult prin diverse cabinete ministeriale şi asta încă de la începutul anilor 90 când era unul dintre protejaţii premierului de atunci, Laurent Fabius, devenit azi ministru de externe şi deci .. şeful direct al lui Cazeneuve.

Anturajul şi colaboratorii însărcinatului cu afacerile europene descriu un om discret, timid, tenace, muncitor dar şi cineva care vorbeşte pe faţă. Lucru care l-a costat pe CV întrucât nimeni nu a uitat faptul că ministrul de azi al afacerilor europene era în 2005 un aprig adversar al proiectului de Constituţie europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor