Vizita miniştrilor francezi pentru abordarea problemei ţiganilor se anunţă a fi delicată
alte articole
Vizita miniştrilor francezi Manuel Valls şi Bernard Cazaneuve în România, prin intermediul căreia va fi abordată situaţia ţiganilorr, se anunţă a fi delicată, având în vedere criticile la adresa politicii de demolare a taberelor din Franţa. Ministrul de Interne, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, ajung miercuri în România pentru a aborda de la rădăcină problema ţiganilor.
Vizita oficială a fost anunţată duminică de Francois Hollande. El consideră că cel mai bine este abordarea problemei romilor "la sursă". "Nu putem accepta ca aceste populaţii să fie alungate din ţara lor, mutate" şi să vină "să se refugieze" în Franţa", a susţinut acesta, relevă miercuri publicaţia franceză "Le Progres".
Ministrul de interne francez, Manuel Valls, şi-a exprimat dorinţa de a merge în România şi Bulgaria, de unde sunt originari majoritatea romilor din Europa. "Vreau să înţeleg de ce nu sunt duse politici puternice de inserţie", a declarat acesta.
Peste 600.000 de persoane în România aparţin în mod oficial minorităţii romilor, însă, potrivit asociaţiilor, în realitate, numărul acestora este cuprins undeva între 1,5 şi 2,5 milioane.
La jumătatea lunii august, Manuel Valls a acuzat "ţările de origine" că conduc "politici care discriminează de decenii aceste populaţii", care sunt tot mai des confruntate cu sărăcia, analfabetismul şi şomajul. Acesta este contextul general şi de aceea vizita se anunţă delicată.
"Guvernul român este decis să abordeze problema inserţiei sociale a romilor într-o manieră constructivă", a declarat ministerul român al Afacerilor Externe.
Văzută din alt unghi, politica franceză privind romii este puternic criticată, arată publicaţia citată. Având în vedere că în această vară au avut loc evacuări, luni, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay,a declarat că este "îngrijorată" şi a solicitat Franţei să depună "eforturi suplimentare" pentru a asigura integrarea acestor persoane.
Asociaţiile franceze iau atitudine în privinţa situaţiei. "Franţa nu are lecţii de dat cu privire la discriminarea romilor", declară Laurent El Ghozy, cofondator al Romeurope. Conform acestui grup, peste 3.000 dintre cei 15.000 de romi care trăiesc la ora actuală în Franţa au fost aruncaţi pe străzi vara aceasta, mai scrie Le Progres.
Confruntat cu aceste critici, Guvernul a decis, în august, să faciliteze condiţiile de angajare a romilor eliminând taxa ce trebuia achitată de angajator.