Scurgerile de capital rusesc au ajuns la 59 miliarde de dolari în 2015

Banca Centrală a Rusiei a publicat date preliminare care arată că scurgerile de capital din 2015 au fost de aproape 59 miliarde USD. Totuşi, oficialii băncii au declarat că se estimează că aceste scurgeri ar putea ajunge la 90 miliarde USD în acest an.
Bancnote de 10 dolari.
Bancnote de 10 dolari. (Captură Foto)

Rusia a înregistrat o scurgere de capital în valoare de 58,9 miliarde de dolari anul trecut, aproape de trei ori mai puţin decât în 2014, au arătat datele preliminare publicate luni de Banca Centrală.

Datele indică o revenire a scurgerilor de capital la nivelurile înregistrate în anii de dinaintea scăderii preţurilor globale la petrol şi a sancţiunilor financiare impuse în 2014 de Occident împotriva Rusiei pentru criza ucraineană. Banca Centrală a susţinut într-o declaraţie online că plăţile efectuate pentru acoperirea unor datorii externe au reprezentat o parte majoră din acele scurgeri.

Datele privind bilanţul plăţilor a arătat, de asemenea, că excedentul de cont curent a crescut uşor în 2014, la 65,8 miliarde de dolari, reflectând o scădere puternică a valorii produselor importate în Rusia – scădere cauzată de o devalorizare semnificativă a rublei în ultimele 18 luni, conform Moscow Times.

Scurgerile de capital au încetinit rapid în cea de-a doua jumătate a anului trecut, fiind înregistrată o scurgere de 9,2 miliarde de dolari în cel de-al patru trimestru după un aflux net în valoare de 3,4 miliarde de dolari în perioada iulie-septembrie, conform băncii.

Oficialii au estimat că scurgerile din acest an vor ajunge la aproximativ 90 miliarde de dolari.

În 2014, scurgerile de capital au ajuns la un record de 153 miliarde de dolari în condiţiile aplicării sancţiunilor şi a înrăutăţirii crizei economice.

Peste 400 miliarde de dolari au ieşit din Rusia de la mijlocul anului 2010.