Scrisul măreţ vine din inimă

Wang Guanming vorbeşte despre afacerile contemporane chineze la un forum ce a avut loc în Malaezia, în 2005. Wang este un scriitor şi cercetător prolific al culturii şi tradiţiei tradiţionale chineze.
Wang Guanming vorbeşte despre afacerile contemporane chineze la un forum ce a avut loc în Malaezia, în 2005. Wang este un scriitor şi cercetător prolific al culturii şi tradiţiei tradiţionale chineze. (Epoch Times)

Marile opere literare pot evoca o multitudine de emoţii, dar pot, de asemenea, hrăni inimile oamenilor. Dar cum sunt create marile cărţi sau articole? Şi cum poate un scriitor găsi inspiraţia de a le crea?

Pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări, The Epoch Times (ET) l-a intervievat pe cronicarul nostru de limba chineză, Wang Guanming, care a început să scrie pentru ET în decembrie 2005. Până în prezent, acesta a publicat peste 1.000 de articole în ziarul The Epoch Times, precum şi pe alte site-uri, cum ar fi secretchina.com.

Wang Guanming are multe de spus despre călătoria spre a scrie mai bine.

Cititul: baza scrisului. Scrisul: extensia lecturii

Potrivit lui Wang, dacă un articol are profunzime şi substanţă este determinat de calitatea morală a autorului şi de profunzimea gândirii acestuia. Acesta susţine că esenţa profunzimii gândirii este reprezentată de cât de mult se citeşte şi câtă experienţă de viaţă are persoana. Un poet celebru din Dinastia Tang, Du Fu, a scris: "Numai după ce citeşti peste 10.000 de cărţi poţi scrie ca un sfânt".

Wang a declarat: "Cititul este baza scrisului; scrisul este extinderea cititului". Wang a dat câteva exemple simple pentru a ilustra importanţa lecturii.

Începătorii în caligrafie trebuie să exerseze prin imitarea altora până când îşi pot dezvolta propriul stil. Actorii începători trebuie, de asemenea, să înveţe de la alţii înainte de a-şi găsi stilul lor propriu. De aceea, scriitorii începători trebuie să înceapă prin a citi lucrările altora.

Desigur, trebuie să fim selectivi cu privire la ceea ce citim. Wang recomandă cărţi profunde, cum ar fi cei patru clasicii ai literaturii chineze: "Visul din odaia roşie", "Călătorie spre vest", "Haiducii din ţinutul mlăştinos" şi "Povestea celor trei regate".

Dacă o persoană este interesată de istorie, Wang a precizat că el sau ea ar trebui să citească "Consemnările marelui cronicar" de Qian Sima şi "Reflecţie cuprinzătoare pentru ajutor în guvernare" (Zizhi Tongjian) de Guang Sima. Mai mult decât atât, "24 de Istorii" oferă o bună imagine de ansamblu a istoriei Chinei.

Wang recomandă, de asemenea, citirea cărţilor preferate şi a cărţilor care sunt benefice pentru scris de mai multe ori "pentru a-ţi dezvolta puterea mentală şi a aplica ceea ce este în cărţi la scenarii din viaţa reală" şi, de asemenea, "pentru a stimula înţelepciunea ascunsă în mintea cuiva şi a promova inovaţia, pentru a avea în cele din urmă succes".

Lectura trebuie să fie însoţită de experimentare

Citirea fără a avea experienţe din viaţa reală nu este suficientă pentru a lărgi orizontul cuiva, a declarat Wang. El crede că a călători în locuri care te inspiră poate fi foarte benefic. Wang a precizat: "Dacă călătoreşti cu un scop măreţ în minte, vei învăţa foarte mult din experienţă". Ca autor, Wang a obţinut întotdeauna o înţelegere mai profundă a vieţii prin admirarea munţilor şi a oceanului.

Ca fiinţă umană, o persoană ar trebui să fie la fel de neclintită ca munţii şi la fel de tolerantă ca oceanul, a declarat Wang. "Alţii pot spune că eşti bun sau rău. Alţii te pot ajuta sau te pot răni", a precizat acesta. "Cum vei reacţiona la toate acestea? Ca o fiinţă umană, trebuie să tolerezi greşelile altora. O persoană nu ar trebui să se gândească atât de mult la situaţiile rele minore încât să nu mai poată dormi bine. O persoană ar trebui să aibă o inimă mare".

Profesorii mari din istoria Chinei, cum ar fi Confucius, Lao Zi şi Mencius, toţi au experienţe similare din călătorii şi din predarea învăţăturilor. Astfel de călătorii sunt o bună oportunitate de a învăţa şi de a testa gândurile cuiva. De aceea, a "călători 10.000 de mile" este la fel de important ca a "citi 10.000 de cărţi".

Îmbunătăţirea inimii aduce succesul scrierii

Marile articole sunt "scrise din inimă". Această afirmaţie aparent simplă are o multitudine de sensuri. În timp ce citeşte, o persoană trebuie să fie în măsură să extragă esenţa din lectură şi să acumuleze această esenţă cât de mult posibil. Apoi, înainte de a scrie, trebuie să obţină o imagine de ansamblu a evenimentului, a atmosferei, precum şi a consecinţelor evenimentului. Când toate acestea sunt îndeplinite, se poate începe scrisul din inimă.

O persoană trebuie să acorde atenţie calităţii articolului. Ce este calitatea? Wang a spus: "Un articol cu ​​adevărat bun poate hrăni inima cuiva, poate ghida o persoană spre puritate şi o poate salva de la degenerare. Desigur, articolele cu adevărat bune sunt greu de găsit, deoarece acestea sunt fundamentate luni şi ani prin acumulare de cunoştinţe".

Articole măreţe există deja; "se întâmplă ca noi să le prindem"

În ceea ce priveşte inspiraţia, Wang a susţinut: "Chiar dacă are o bună educaţie literară şi abilităţi de scriere, fără inspiraţie nu se poate crea nicio lucrare originală şi se poate doar copia munca altora".

Marele poet Lu You a declarat: "Articolele sunt trimise de Cer; Se întâmplă doar să le prind".

Wang crede că atunci când cineva se cultivă pe sine conform disciplinelor tradiţionale spirituale ale Chinei articolul persoanei va conţine bunătate şi frumuseţe pură. Cititorii sunt cel mai adesea susceptibili să fie mişcaţi de un astfel de articol şi să spună: "Aceasta este o adevărată capodoperă!"

Încă din timpurile străvechi, confucianismul, budismul şi taoismul au învăţat "să se promoveze bunătatea". Wang a afirmat: "Dacă un autor face din promovarea bunătăţii misiunea sa, articolele lui vor fi cele mai benefice pentru lume. Autorul va avea realizări mari, pentru că Cerul îi va ajuta pe cei care au aspiraţii de acest fel".