Un canadian interpretează o operă comunistă în cadrul unui spectacol propagandistic în Beijing

În fiecare an în China, regimul comunist difuzează un spectacol lung şi variat pe singurul post naţional, Televiziunea Centrală Chineză, sărbătorind astfel Anul Nou Chinezesc cu o propagandă pro-comunistă.
Matthew Robertson
14.02.2013

În fiecare an în China, regimul comunist difuzează un spectacol lung şi variat pe singurul post naţional, Televiziunea Centrală Chineză, sărbătorind astfel Anul Nou Chinezesc cu o propagandă pro-comunistă.

Totuşi, în acest an, cântăreţul de operă canadian Thomas Glenn s-a alăturat gazdelor şi interpreţilor în ritualul lor anual de sâmbăta trecută, Gala Festivalului Primăverii. El a cântat o parte dintr-o veche “operă roşie” comunistă care era încărcată cu mai multe înţelesuri decât realizase el sau decât i s-a spus de către intermediarii chinezi.

Porţiunea de operă în care a participat Glenn, alături de binecunoscutul cântăreţ de operă din Beijing Yu Kuizhi, este o secţiune din opera “Ocupând Muntele Tigrului prin Strategie”, una dintre cele Opt Opere Model.

În timpul Revoluţiei Culturale chineze din anii 1960, Jiang Qing, cunoscută şi sub numele de Doamna Mao, a decis ca aceste 8 numere artistice să fie singurele forme de artă permise în China, şi ele sunt puternic asociate cu acea perioadă încărcată de violenţe şi tragedii umane din istoria chineză.

“Cântecele roşii” şi-au pierdut de fapt din popularitate în cultura populară chineză în ultimele câteva decenii, deşi fostul politician chinez Bo Xilai a încercat o renaştere a cântecelor maoiste în Chongqing.

Aşa cum este tipic în aceste interpretări, prima parte a cântecului conţine reflectări asupra naturii: Glenn cântă câteva rânduri despre zăpadă, munţi, păduri şi curaj.

După aproximativ 3 minute începe aria comună, când Glenn şi Yu cântă titlul “Bine ai venit primăvară, aducând schimbare în lume.”

Şi apoi se ajunge la chestiunea esenţială. Yu Kuizhi cântă: “Partidul îmi oferă înţelepciune, îmi oferă curaj.”

El continuă: “Pentru a înfrânge bandiţii, întâi mă îmbrac ca unul”. Povestea se referă la Muntele Tigrului, unde revoluţionarul Yang Zirong se infiltrează într-o tabără a soldaţilor naţionalişti (inevitabil numiţi “bandiţi”) şi apoi organizează o ambuscadă sângeroasă. Desfăşurată în 1946, revolta comunistă era la 3 ani distanţă de răsturnarea guvernului naţionalist şi acapararea puterii.

Apoi Glenn se alătură din nou pentru cea de-a doua jumătate a duetului: “Năvăliţi în adăpostul bandiţilor, distrugeţi-l complet!”

Mai târziu în poveste, eroii comunişti “distrug bandiţii şi îl capturează pe şeful acestora, Vulturul”, conform unui rezumat al libretului original, care a fost “analizat cu atenţie, perfecţionat si polizat până la ultimul detaliu prin grija marelui nostru lider, preşedintele Mao.”

Incitare la ură

Una dintre principalele trăsături ale “operelor roşii” comuniste chineze este incitarea la ură, conform doamnei Xing Lu, savantă în comunicaţii la Universitatea DePaul care a scris o carte despre retorica în Revoluţia Culturală.

“Ura pătrunde în fiecare operă model”, scrie ea. Conform cărţii ei, mesajul de bază din spatele acestor piese muzicale este acela că cei etichetaţi “duşmani de clasă” sau “răufăcatori”, trebuie să fie eliminaţi prin luptă violentă, pentru a se crea o nouă societate. Piesele au urmărit să cultive o “ură adâncă pentru toţi duşmanii de clasă şi iubire pentru Partidul Comunist”, scrie Lu.

Vorbind la telefon din camera sa de hotel, în Beijing, Glenn a fost surprins de asocierile cântecului şi a declarat că nu ştiuse de elementele politice sau propagandistice.

“Nu cred că această piesă a fost aleasă pentru a genera vreo controversă”, a declarat el. “Cred că piesa urmărea să prezinte o prietenie intercontinentală… cu siguranţă sunt ignorant cu privire la orice aspect propagandistic.”

El a declarat că principala sa sursă de informare în legătură cu spectacolul a fost reprezentantă din colegii săi chinezi şi că el nu a cercetat independent trecutul cântecului.

Institutele Confucius

Organizaţiile asociate cu regimul chinez l-au ghidat pe Glenn să participe la acest spectacol.

Prima dată, el a aflat de această operă în 2011 ca parte a unui program sponsorizat de regimul chinez şi numit I Sing Beijing (Eu Cânt despre Beijing), care a atras 20 de cântăreţi vestici pentru a interpreta operă chinezească. Radioul Naţional Public l-a inclus pe Glenn într-un profil al I Sing Beijing.

Unul dintre cântecele selectate de intermediarii chinezi a fost “Ocupând Muntele Tigrului prin Strategie”. Un videoclip cu Glenn exersând este disponibil pe youtube.

I Sing Beijing a fost fondat de Hanban, o organizaţie condusă de regimul chinez, care conduce de asemenea şi reţeaua globală a Partidului de Institute Confucius. Aceste institute au atras o controversă recentă în Canada după ce o universitate a închis Institutul său datorită practicilor sale discriminatorii de angajare.

“Presupun că CCTV mi-a văzut interpretarea prin I Sing Beijing şi Institutul Confucius mi-a cerut să interpretez piesa pentru Gală; Institutul Confucius a făcut legătura”, a declarat Glenn.

Utilizatorii chinezi de Internet au reacţionat negativ. “Aceste opere model au fost principala unealtă a lui Jiang Qing pentru a-l ataca pe Confucius şi acum Institutul Confucius organizează interpretarea lor”, a scris un utilizator. Un altul a spus că este o “pervertire a gândirii confucianiste.”

Legătura cu Institutul Confucius a părut să fie semnificativă pentru Li Ding, cercetător cu vechime la Chinascope, o organizaţie din Washington specializată în traducerea şi analizarea documentelor Partidului Comunist.

El a observat că au existat critici în anii recenţi cu privire la extinderea globală a Institutelor Confucius, critici întâmpinate de obicei cu răspunsul că ele sunt centre non-politice şi doar lingvistice. “Dar atunci când se fac aranjamente pentru ca un Institut Confucius să organizeze o astfel de manifestare revoluţionară, aceasta este o declaraţie publică, a declarat el. “Este ca şi cum ei ar spune ‘Da, noi folosim Institutele Confucius pentru a promova ideologia – şi ce e cu asta?’”

El a declarat că această acţiune pare să coincidă cu faptul că Xi Jinping a anunţat recent “trei modele de încredere în sine” pentru a fi urmate: “A fi încrezător în cale, a fi încrezător în teorie şi a fi încrezător în sistem.”

Cheng Xiaonong, un cercetător din SUA ce se ocupă cu analizarea Partidului Comunist, a declarat că spectacolul pare, în parte, să arate că Xi Jinping nu urmăreşte să nege era lui Mao – o chestiune pe care el a prezentat-o direct într-un discurs adresat noilor membri ai Comitetului Central, conform lui Cheng.

“Dacă este aşa, atunci el este mai conservator ca Deng Xiaoping şi este de înţeles de ce a fost ales cântecul comunist. Acesta ajută regimul să îşi stabilească legitimitatea, confirmând realizările lui Mao în Revoluţia Culturală”. Cheng a declarat că în ultimele 3 decenii nu a mai fost inclusă o operă roşie în Gala Festivalului Primăverii.

Un chip străin

Folosirea unui chip străin a crescut valoarea propagandistică a acestui eveniment, a declarat Cheng. “În fiecare an ei încearcă să găsească unii străini, să îi plătească şi să le ceară să interpreteze unele cântece care laudă Partidul Comunist. Acesta este un lucru pe care Partidul Comunist Sovietic nu l-a făcut niciodată”. Glenn a refuzat să spună dacă a fost plătit pentru prezenţa sa.

Fenomenul utilizării străinilor pentru a efectua propagandă internă a fost documentat în detaliu de către Anne-Marie Brady în cartea ei din 2003 numită “Făcându-i pe Străini să Servească China.”

Când unele analize politice efectuate de analişti chinezi i-au fost înmânate lui Glenn, el s-a gândit pentru o clipă, şi apoi a spus: “Este foarte interesant. Mă pune într-o poziţie ciudată, cel puţin cu intelectualii chinezi. Pe de altă parte, pentru un străin ca mine este doar un cântec”. El a spus că s-a distrat.

Glenn a continuat: “Pentru a fi cinstit, sunt în mare parte ignorant cu privire la contextul social în care această interpretare are un efect. Ştiu că am o afecţiune profundă pentru poporul chinez. Din experienţa mea ei iubesc acest cântec, şi ei mă iubesc că l-am cântat, şi am avut împreună momente minunate.”

Li Ding, care analizează tehnicile de propagandă şi rapoartele comuniste chineze, a simţit că a înţeles poziţia lui Glenn.

“De fapt, îl simpatizez puternic. Este o confuzie tipică între China şi Partidul Comunist Chinez”, a declarat el. “Mulţi occidentali nevinovaţi au fost astfel folosiţi pentru a face propagandă pentru Partid, profitându-se de bunele intenţii ale acestora pentru poporul chinez şi cultura chineză.”

Celine Dion, o altă cântăreaţă canadiană, a cântat de asemenea la Festivalul Primăverii. Ea a interpretat “Florile de Iasomie” (un cântec care laudă frumuseţea lor) alături de cântăreaţa pop Song Zuying, considerată de mulţi a fi amanta fostului lider chinez Jiang Zemin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor