Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2021

Premiului Nobel pentru Literatură 2021
Premiului Nobel pentru Literatură 2021 (nobelprize.org)

Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură 2021, a anunţat secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm, la sediul Academiei din Stockholm. Juriul a remarcat „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente".

Gurnah s-a născut în 1948 în Zanzibar (Tanzania) şi trăieşte de mulţi ani în Marea Britanie. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt Paradise (1994), nominalizat la Booker Prize şi Whitebread Prize; By the Sea (2001) şi Desertion (2005).

În 1980, a intrat la Universitatea Bayero Kano din Nigeria şi ulterior la Universitatea din Kent, unde a obţinut doctoratul în 1982. În prezent, este lector şi director pentru studii de licenţă în cadrul Departamentului de Engleză. Cercetările sale se concentrează asupra postcolonialismului, precum şi asupra colonialismului, în special în Africa, Caraibe şi India.

Acest premiu răsplăteşte cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvelă, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri.

Ca şi anul trecut, din cauza restricţiilor sanitare cauzate de pandemia Covid-19, nici în acest an nu va avea loc o ceremonie de decernare, iar câştigătorii premiilor Nobel vor primi distincţiile în ţara de reşedinţă, cu excepţia Premiului pentru Pace, pentru care există încă o mică şansă ca acesta să fie decernat personal la Oslo.

Potrivit Agerpres, doar două persoane au refuzat Premiul Nobel pentru Literatură: în 1958, scriitorul de origine rusă Boris Pasternak a fost obligat de conducerea Uniunii Sovietice să refuze premiul, iar în 1964, Jean-Paul Sartre l-a refuzat din proprie iniţiativă, scriitorul refuzând, în mod constant, toate onorurile oficiale care i-au fost acordate.

Mai multe informaţii: The Nobel Prize in Literature 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură