Premiul Nobel pentru Chimie 2021, acordat creatorilor organo-catalizei

Benjamin List şi David W.C. MacMillan au creat un instrument ingenios pentru a construi molecule.
Premiul Nobel pentru Chimie 2021
Premiul Nobel pentru Chimie 2021 (captură video Youtube)

Premiul Nobel pentru Chimie 2021 a fost acordat cercetătorilor Benjamin List şi David W.C. MacMillan “pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice”, o unealtă ingenioasă pentru construirea moleculelor.

Fabricarea multor produse necesită un catalizator, o substanţă care stimulează şi accelerează reacţiile chimice fără a deveni parte a produsului final. Multă vreme, s-a considerat că există doar două tipuri de catalizatori: metale şi enzime. Dar germanul Benjamin List, afiliat la Max-Planck-Institut fur Kohlenforschung (Germania) şi americanul David W.C. MacMillan, afiliat Universităţii Princeton (SUA), au reuşit, fiecare în mod independent, să dezvolte un al treilea tip, folosind molecule organice mici. Se numeşte organo-cataliză asimetrică, iar invenţia lor a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Chimie 2021. Acest instrument precis şi ieftin "a avut un impact major asupra cercetării farmaceutice şi a făcut ca chimia să fie mai prietenoasă cu mediul înconjurător", afirmă Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

"Acest concept de cataliză este pe cât de simplu, pe atât de ingenios, iar mulţi oameni s-au întrebat de ce nu ne-am gândit la el mai devreme", a declarat Johan Åqvist, preşedintele Comitetului Nobel pentru Chimie.

Catalizatorii organici au reţele stabile de atomi de carbon, de care se pot ataşa m

Catalizatorii organici au un cadru stabil de atomi de carbon, la care pot fi ataşate diverse grupuri chimice active. Acestea conţin adesea elemente comune, cum ar fi oxigenul, azotul, sulful sau fosforul. Acest lucru înseamnă că aceşti catalizatori sunt ecologici şi se produc în mod economic.

Extinderea rapidă a utilizării catalizatorilor organici se datorează în principal capacităţii acestora de a stimula cataliza asimetrică. Atunci când se construiesc molecule, apar adesea situaţii în care se pot forma două molecule diferite, care, la fel ca şi mâinile noastre, sunt imaginea în oglindă una a celeilalte. De multe ori, chimiştii doresc numai una dintre molecule, în special atunci când produc produse farmaceutice.

Organo-cataliza s-a dezvoltat într-un ritm uimitor începând cu anul 2000. Benjamin List şi David W.C. MacMillan rămân lideri în acest domeniu şi au demonstrat că aceşti catalizatorii organici pot fi utilizaţi pentru o multitudine de reacţii chimice. Folosind aceste reacţii, cercetătorii pot acum să construiască mai eficient orice, de la noi produse farmaceutice la molecule care pot capta lumina din celulele solare. În acest fel, "organo-catalizatorii aduc cel mai mare beneficiu umanităţii", afirmă Academia Suedeză.

Mai multe informaţii: The Nobel Prize in Chemistry 2021