Poliţia din Melbourne trage cu proiectile asupra demonstranţilor anti-vaccinare. Statul impune presei să nu transmită live din aer [video]

Poliţia trage cu spray capsicum către demonstranţii din construcţii, Melbourne, 22 septembrie 2021 (William West/AFP via Getty Images)
MIMI NGUYEN LY
22.09.2021

Poliţia din Melbourne, Australia, a tras miercuri cu bile iritante şi proiectile mari asupra civililor neînarmaţi, încercând să disperseze mulţimile care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva restricţiilor guvernamentale şi a obligativităţii vaccinării.

Miercuri a fost a treia zi de demonstraţii ale lucrătorilor din construcţii, în Melbourne, împotriva vaccinării obligatorii anti-COVID-19. Pe lângă muncitorii din construcţii, în stradă au ieşit persoane care se opun vaccinării obligatorii, precum şi închiderii sectoarelor economice din statul Victoria.

Videoclipurile înfăţişau poliţişti care trăgeau asupra unor grupuri mici de oameni neînarmaţi din cartierul comercial din Melbourne (CBD), inclusiv fotografii ale proiectilelor care aveau 7 centimetri diametru. Un videoclip separat a arătat un poliţist care aborda o femeie aflată pe jos.

Începând de după-amiază, grupuri de protestatari totalizând aproximativ 2.000 de persoane au apărut din diferite zone din Melbourne şi au mărşăluit din jurul sediului Uniunii Construcţiilor, Silviculturii, Maritime, Minelor şi Energiei (CFMMEU) către Altarul Amintirii, un memorial de război.

Protestatarii mărşăluiesc pe străzile din Melbourne, Australia, pe 22 septembrie 2021. (Darrian Traynor / Getty Images)
Protestatarii mărşăluiesc pe străzile din Melbourne, Australia, pe 22 septembrie 2021. (Darrian Traynor / Getty Images)

Trupele anti-revoltă au tras cu spray lacrimogen pentru a dispersa mulţimea care se deplasa spre Elizabeth St. Protestatarii s-au împrăştiat prin oraş înainte de a se regrupa pe Victoria St. şi au continuat spre Shrine, a raportat Herald Sun.

Mulţimea a ţinut un minut de reculegere pentru cei care s-au sinucis pe fondul pandemiei de virus Wuhan.

„Suntem aici pentru a fi paşnici, nu avem arme ... avem nevoie de voi, aşa cum voi aveţi nevoie de noi”, afirma un protestatar.

Confruntarea cu poliţia a durat peste trei ore.

Videoclipurile arătau protestatarii împrăştiaţi în toate direcţiile în mijlocul sunetelor de focuri de armă, în timp ce ofiţerii anti-revoltă îşi îndreptau armele către mulţimea neînarmată. Un strigăt disperat "Stop!" poate fi auzit în mijlocul împuşcăturilor. Nu este clar câte persoane din mulţime au fost rănite când au fugit din zonă.

Mulţimea a fost dispersată chiar înainte de ora 17:00.

Comisarul adjunct al poliţiei din Victoria, Ross Guenther, a declarat că au fost trase focuri cu batoane de spumă şi capsicum pentru a dispersa civilii neînarmaţi, a raportat The Age. Poliţia a arestat peste 200 de persoane pe tot parcursul zilei, a declarat el.

Muncitorii din construcţii şi manifestanţii pe treptele Altarului Comemorării protestează împotriva reglementărilor COVID-19, Melbourne, 22 septembrie 2021 (Con Chronis / AFP via Getty Images)
Muncitorii din construcţii şi manifestanţii pe treptele Altarului Comemorării protestează împotriva reglementărilor COVID-19, Melbourne, 22 septembrie 2021 (Con Chronis / AFP via Getty Images)

Guenther a spus că oamenii au aruncat artificii, mingi de golf, mânere de la robinet şi baterii către ofiţerii de poliţie. Doi ofiţeri au suferit răni la cap după ce au fost aruncate sticle asupra lor, iar un alt ofiţer a fost spitalizat cu dureri în piept şi este sub observaţie, a spus el într-o conferinţă de presă.

Miercuri seara, statul Victoria a anunţat că au fost introduse noi reguli care vor obliga mass-media să întârzie publicarea materialelor video ale protestelor din Melbourne.

Autoritatea pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CASA), la cererea Poliţiei Victoria, a interzis temporar elicopterelor media să zboare peste Melbourne pentru a transmite ştiri despre proteste. În urma reacţiilor adverse pe reţelele de socializare survenite din partea mai multor jurnalişti, interdicţia a fost anulată.

Restricţiile temporare de la CASA în spaţiul aerian din Melbourne rămân în vigoare. Mijloacele de informare în masă vor trebui să solicite aprobarea poliţiei din Victoria pentru a opera aeronave în zonă.

Poliţia îi arestează pe muncitorii din construcţii şi manifestanţi, trage cu gaze lacrimogene pe treptele Altarului comemorării în timpul unui protest împotriva reglementărilor COVID-19 din Melbourne, Australia, pe 22 septembrie 2021 (William West / AFP prin Getty Images)
Poliţia îi arestează pe muncitorii din construcţii şi manifestanţi, trage cu gaze lacrimogene pe treptele Altarului comemorării în timpul unui protest împotriva reglementărilor COVID-19 din Melbourne, Australia, pe 22 septembrie 2021 (William West / AFP prin Getty Images)

"De asemenea, mijloacele de informare în masă vor fi obligate să întârzie publicarea cu 60 de minute a materialelor live-stream din aer sau la încheierea operaţiunii", a spus o purtătoare de cuvânt. „Acest lucru se datorează faptului că protestatarii monitorizau activ fluxurile aeriene în direct, compromiteau operaţiunea poliţiei şi puneau în pericol siguranţa membrilor.”

Restricţiile sunt valabile până duminică.

Cum au început protestele

Muncitorii din construcţii s-au adunat iniţial pe 20 septembrie în afara biroului din statul Victoria al CFMMEU şi au cerut ca secretarul de stat, John Setka, să demisioneze.

Oamenii l-au acuzat pe Setka că nu a făcut nimic pentru a le sprijini cererile lor de a pune capăt obligativităţii vaccinării pentru industria construcţiilor, care intră în vigoare pe 24 septembrie.

Guvernul statului Victoria a anunţat pe 20 septembrie că sectorul construcţiilor se va închide în zona metropolitană Melbourne şi în alte patru zone ale administraţiei locale timp de două săptămâni, invocând „îngrijorarea continuă cu privire la numărul cazurilor, riscul de transmisie şi reducerea conformităţii”.

Impunerea a fost condamnată pe scară largă şi mii de locuitori ai statului Victoria au mărşăluit pentru a protesta împotriva situaţiei - pe 21 septembrie - în jurul Melbourne CBD. Protestele au continuat miercuri, iar oamenii au jurat că vor demonstra „în fiecare zi” până când vor vedea unele schimbări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor