Scoţia începe să se gândească din ce în ce mai mult la independenţă

Premierul scoţian Nicola Sturgeon testează suportul pentru un al doilea referendum îm privinţa independenţei, după Brexit, 2 septembrie 2016.
Premierul scoţian Nicola Sturgeon testează suportul pentru un al doilea referendum îm privinţa independenţei, după Brexit, 2 septembrie 2016. (Jeff J Mitchell/Getty Images)

Sprijinul în favoarea independenţei Scoţiei a ajuns la un nivel record - 58% -, potrivit unui sondaj Ipsos MORI dat publicităţii miercuri şi preluat de Reuters.

Popularitatea despărţirii de Marea Britanie a început să crească simţitor mai ales după referendumul pentru Brexit, care a decis ieşirea Marii Britanii din blocul european. La acel referendum, preferinţele scoţienilor au fost de a rămâne în cadrul blocului european, cu 62% dintre voturile exprimate.

Alegerile câştigate de Partidul Conservator, condus de Boris Johnson, care promisese să scoată Marea Britanie din blocul european cu sau fără un acord, au cimentat preferinţele scoţienilor pentru despărţirea de Londra.

Sondajul MORI arată că în cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.

La referendumul din 2014, scoţienii au decis, cu un scor de 55%-45%, să rămână sub coroana britanică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe