Premierul scoţian Nicola Sturgeon va cere un referendum secesionist în următoarele săptămâni

Nicola Sturgeon - fostul premier al Scoţiei
Nicola Sturgeon - fostul premier al Scoţiei (Captură Foto)

În 2014 a avut loc un referendum pentru independenţa scoţiană din Marea Britanie, însă doar 45% dintre scoţieni au susţinut ieşirra Scoţiei din UE.

Însă acum, pe măsură ce viitorul Marii Britanii în UE devine incert, partidul SNP, condus de Nicola Sturgeon, crede că a sosit momentul unui al doilea vot asupra independenţei scoţiene.

Primul ministru scoţian, Nicola Sturgeon, a declarat că va solicita în mod oficial consimţământul Parlamentului britanic pentru un alt referendum în chestiunea independenţei scoţiene „în următoarele săptămâni”, pe fondul incertitudinii cu privire la Brexit şi a sporirii sprijinului pentru o Scoţie autonomă în rândul populaţiei, a dezvăluit politicianul la BBC duminică.

Întrebat dacă va solicita Parlamentului britanic să permită Scoţiei să organizeze un alt referendum de independenţă, Sturgeon a răspuns „Da”.

„Momentan introduc legislaţia prin Parlamentul scoţian, pentru a stabili regulile şi regulamentele. Pe măsură ce legislaţia va progresa, vom face această solicitare", a declarat prim-ministrul Scoţiei. „Este posibil să se întâmple în următoarele săptămâni. Va veni în curând". „Încă nu ştim cine se va afla în Downing Street, situaţia este foarte fluidă. De aceea, am luat decizia de a o face acum”, a adăugat Sturgeon.

Prim-ministruul Scoţiei a mai spus că Jeremy Corbyn nici măcar nu ar trebui „să se deranjeze” să ceară Partidului Naţional Scoţian (SNP) să sprijine un potenţial guvern laburist, cu excepţia cazului în care sprijină votul independenţei scoţiene.

Între timp, un sondaj recent realizat de Panelbase pentru The Sunday Times Scotland a dezvăluit că susţinerea independenţei în Scoţia a crescut la un nivel record de 50% - o creştere de cinci puncte faţă de un sondaj similar realizat anul trecut.

45% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia că Scoţia ar fi mai bine din punct de vedere economic ca ţară independentă în UE, decât să rămână în Marea Britanie după Brexit, în comparaţie cu 35% dintre persoanele care nu au fost de acord.

În 2014, doar 45% dintre persoane au susţinut independenţa Scoţiei în timpul votului referendumului - aproximativ 1,6 milioane - spre deosebire de 55% care au decis să rămână în Regatul Unit.

Scoţia s-a opus cu tărie rezultatelor referendumului Brexit. Doar 38% dintre persoanele care au votat au susţinut ieşirea din Uniunea Europeană. Nicola Sturgeon i-a cerut anterior lui Boris Johnson să demisioneze în urma incertitudinilor legate de Brexit, etichetând ca „inacceptabil” noul său plan de Brexit cu acord sau fără, deoarece va lăsa în continuare Scoţia în afara pieţei unice şi a uniunii vamale a UE.