Kremlinul a început să pregătească o nouă operaţiune de influenţă în oraşul Rostov pe Don, în sudul Rusiei, potrivit unei evaluări a Forţelor de Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei din această săptămână, potrivit The Daily Beast.
În raport se afirmă că operaţiunea se concentrează pe antrenarea de noi propagandişti pro-Rusia din teritoriile ocupate din Ucraina, pentru ca aceştia să poată răspândi ulterior minciunile Kremlinului acolo.
În timp ce mulţi dintre purtătorii de cuvânt pro-Moscova din teritoriile ocupate de Kremlin în Ucraina sunt ruşi, scopul aparent al noului program de pregătire este de a instrui rezidenţii locali cu privire la răspândirea influenţei Kremlinului şi de a încerca să creeze o imagine de sprijin local pentru invazie.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a răspândit propaganda în întreaga lume pentru a încerca să influenţeze percepţia publică. Operaţiunile ruseşti de dezinformare online au avut ca scop anihilarea sprijinului pentru Ucraina în ţările occidentale, potrivit a două memorandumuri ale serviciilor secrete americane pe care sursa citată le-a obţinut anterior. În ultimele luni, Moscova a gestionat o reţea de spionaj şi propagandă în interiorul Poloniei menită să răspândească acelaşi scepticism, a declarat un oficial polonez într-un interviu exclusiv acordat luna aceasta.
Efortul de influenţă al Kremlinului se concentrează pe răspândirea propagandei în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, pentru a accelera acceptarea ocupaţiei şi a simula sprijinul pentru aceasta.
Efortul aparent al Rusiei de a aduna mai mulţi propagandişti interni din teritoriile ocupate este o mişcare clasică pentru a încerca să creeze aparenţa unui sprijin organic pentru preluarea puterii în Ucraina, a declarat Darren Linvill, care cercetează de ani de zile operaţiunile de informare ruseşti.
"Ruşii înţeleg un lucru, pe care l-au înţeles întotdeauna - şi pe care îl înţeleg toţi actorii competenţi care se angajează în dezinformare - şi anume că credibilitatea este importantă. Ruşii au înţeles acest lucru în Ucraina... Folosind atât oameni care sunt articol autentic, [sau] nativi din teritoriile ocupate, cât şi oameni care pretind că sunt nativi din teritoriile ocupate", a declarat Linvill, co-director al Watt Family Innovation Center Media Forensics Hub ,de la Universitatea Clemson, pentru publlicvaţia amintită.
La peste un an de la începerea războiului, Rusia probabil că scotoceşte pentru a răspândi mai multă propagandă şi lucrează pentru a adăuga context la propaganda Kremlinului difuzată în teritoriile ocupate, a declarat Roman Osadciuk, un asociat de cercetare digitală la Atlantic Council, axat pe Eurasia la Kiev.
"Această pregătire sugerează doar că este nevoie de mai mulţi soldaţi de propagandă şi că sunt disperaţi să găsească aceşti oameni. Nu au existat atât de mulţi jurnalişti ucraineni care să fie dispuşi să lucreze cu ei în teritoriile de ocupaţie. Aşa că trebuie să găsească noi oameni şi să îi antreneze", a declarat Osadciuk.
Nu se cunoaşte exact cât timp va dura instruirea şi ce presupune aceasta. Dar eforturile Rusiei de a simula şi influenţa sprijinul ucrainean pentru ocupaţie datează de ani de zile. În 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea, preluarea mass-media de către Rusia a fost rapidă, cu site-uri de internet blocate şi cu punerea căluşului mass-mediei independente care a pus la îndoială linia Kremlinului. Casa Albă a calificat referendumurile organizate de Putin anul trecut pentru a justifica anexarea unor noi regiuni din Ucraina drept "pre-scenarii" şi "orchestrate de Kremlin". Propaganda rusă a proliferat ulterior.
Preluarea controlului
Locaţia noului efort de antrenamente din Rostov pe Don ar putea avea o valoare simbolică, în condiţiile în care Putin încearcă să îşi consolideze controlul în cadrul propriului guvern.
Efortul de consolidare a propagandei ruseşti care vizează Ucraina coincide cu o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin la Rostov pe Don în acest weekend, într-o încercare aparentă de a transmite că deţine controlul asupra regimului său.
În timpul vizitei la Rostov-pe-Don, Putin s-a întâlnit cu comandanţii militari care supraveghează războiul din Ucraina, inclusiv cu şeful Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, potrivit TASS.
Gherasimov a fost un arhitect cheie al utilizării de către Rusia a măsurilor "non-militare" în război - inclusiv războiul informaţional şi propaganda - la unison cu mijloacele de luptă şi mijloacele cinetice pentru a atinge obiectivele Rusiei.
"ÎChiar 'regulile războiului' s-au schimbat. Rolul mijloacelor nemilitare de atingere a obiectivelor politice şi strategice a crescut şi, în multe cazuri, acestea au depăşit puterea forţei armelor în ceea ce priveşte eficacitatea lor", a scris Gherasimov, într-un articol celebru din 2016, despre care se crede că oferă informaţii cheie pentru gândirea militarilor ruşi de rang înalt cu privire la război.
Aceasta a fost prima vizită a lui Putin la Rostov pe Don de când şeful Wagner, Evgheni Prigojin, şi-a organizat revolta acolo în iunie. Marşul asupra Moscovei din această vară a fost cea mai mare provocare la adresa puterii lui Putin din ultimii ani, potrivit unor analişti, mulţi dintre aceştia susţinând că va duce aproape sigur la represalii ale lui Putin împotriva şefului mercenarilor.
Putin pare să fi jucat cărţile pe faţă chiar săptămâna aceasta, când un avion despre care se spune că îl transporta pe Prigojin şi pe unii dintre asociaţii lui Wagner s-a prăbuşit miercuri în Rusia. Putin a declarat că Prigojin a murit după ce a făcut greşeli "grave".
Pentagonul crede că Prigojin este probabil mort.
Jocul de propagandă
Rusia are deja de anul trecut mai multe centre de propagandă în teritoriile ocupate din Ucraina. În centrul acestei operaţiuni se află Alexander Malkevici, pe care Statele Unite l-au sancţionat de mai multe ori în ultimii ani pentru că a lucrat în numele lui Prigojin - ca protejat care conduce operaţiuni de influenţă la nivel global.
În Ucraina, Malkevici a profitat de oportunitatea de a sprijini acţiunile de război ale Rusiei prin răspândirea propagandei, crearea unei platforme de streaming, organizarea de referendumuri de anexare şi recrutarea de oficiali pentru a servi în guvernul de ocupaţie, potrivit unei anchete a organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF).
Operaţiunea sa de propagandă în Ucraina, pe care a înfiinţat-o anul trecut, include grupul ZaMedia din Melitopol, cu postul de televiziune de propagandă ZaTV, precum şi Tavria TV. De asemenea, el a înfiinţat Mariupol 24 în Mariupol şi, în cele din urmă, o şcoală de jurnalism în Herson, pentru a lucra la recrutarea localnicilor care să se alăture avanposturilor de propagandă.
Totodată, Malkevici a colportat propaganda rusă online, purtând un tricou pe care era imprimată litera "Z", menit să arate sprijinul pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina şi vizitând regiunile din teritoriul ocupat de Rusia în această ţară.
Protejatul lui Prigojin este unul dintre cei mai influenţi 15 jurnalişti ruşi pe Telegram din iulie, ocupând locul 13 în funcţie de numărul de menţiuni şi de amploarea postărilor, potrivit TGstat.
De asemenea, Rusia a depus eforturi pentru a canaliza propaganda direct tinerilor din Ucraina prin intermediul lui Malkevici, organizând seminarii pentru tinerii din teritoriile ocupate. Canalul Telegram al lui Malkevici a postat cu entuziasm despre aceste evenimente, dintre care unul a avut loc recent în Berdansk, în Zaporojie.
Evenimentul, "Tânărul Sud", a atras peste 1.000 de tineri din Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk pentru a învăţa cum să facă faţă "confruntării informaţionale", a declarat marţi canalul lui Malkevici.
"La una dintre sesiunile forumului, am vorbit pe tema supravieţuirii (şi a victoriei) în războaiele informaţionale. Cred că, într-o epocă de mari schimbări, această problemă este deosebit de relevantă. Atunci când interesele mai multor părţi se ciocnesc, războiul informaţional devine unul dintre principalele instrumente pentru atingerea obiectivelor. Iar tinerii noştri trebuie să înveţe să-l conducă cu îndemânare şi competenţă. Este important să se formeze specialişti care pot transmite clar şi corect poziţia statului", a declarat canalul lui Malkevici.
Dar până acum, o mare parte din imperiul mediatic al lui Malkevici nu atrage talentele locale, ci se bazează în schimb pe oameni din oraşul său natal, Sankt-Petersburg, din Rusia, ceea ce Malkevici a reuşit să facă doar prin oferirea de sporuri salariale mari, potrivit RSF.
Cel mai recent efort de formare din Rostov pe Don sugerează că Moscova este interesată să îşi consolideze şi să îşi extindă operaţiunea de propagandă în Ucraina dincolo de schemele existente şi poate să găsească o nouă cale de urmat, a declarat Linvill.
"Cred că este interesant faptul că nu fac legătura cu campania anterioară... sugerează că există alte schimbări mai ample în peisajul propagandistic odată cu plecarea lui Prigojin", a declarat Linvill.