Schulz: Europa are deja două viteze, dovadă zona euro şi spaţiul Schengen

Martin Schulz, preşedintele PE, a răspuns, miercuri, pe chat, la întrebările cetăţenilor europeni, susţinând că UE are deja două viteze, idee ilustrată cel mai bine de zona euro şi de spaţiul Schengen.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.09.2012

Martin Schulz, preşedintele PE, a răspuns, miercuri, pe chat, la întrebările cetăţenilor europeni, susţinând că UE are deja două viteze, idee ilustrată cel mai bine de zona euro şi de spaţiul Schengen.

”Avem deja o Europă cu două viteze, statele membre ale zonei euro şi statele non-euro, ţări non-membre ale zonei euro, care vor să adere la euro sau care nu vor să adere, membre ale zonei euro care cer altor membre să părăsească euro, aceasta este o Europă cu mai multe viteze”, a răspuns Schulz, întrebat cum vede viitorul UE. Preşedintele Parlamentului European consideră că această situaţie reprezintă ”o sursă a problemelor” din spaţiul comunitar. ”Acelaşi lucru se aplică şi pentru Schengen. În prezent, alternativa nu este federalismul sau un suprastat”, a mai spus Schulz.

Pe de altă parte, socialistul german este de părere că ”Statele Unite ale Europei” va deveni o realitate, dar nu prea curând, şi nu după modelul SUA.

În ceea ce priveşte integrarea imigranţilor, Martin Schulz consideră cu UE are nevoie de o politică a imigraţiei ”bine organizată şi structurată”. Astfel s-ar evita probleme precum cea de pe insula italiană Lampedusa, când autorităţile de la Roma s-au trezit peste noapte cu 20.000 de imigranţi din nordul Africii. Schulz susţine că, în cazul în care ar fi existat o asemenea politică, chestiunea ar fi fost rezolvată mult mai uşor. El apreciază că ”împărţirea poverii nu este o practică comună în Europa”.

Referitor la supravegherea bancară, preşedintele PE consideră că este nevoie ea, iar o uniune bancară este importantă ”pentru a evita ca speculaţiile să aducă beneficii enorme speculatorilor şi pierderi uriaşe pentru plătitorii de taxe”. ”Dar avem nevoie de o structură clară, care să stabilească rolul BCE, al EBA de la Londra şi, mai presus de orice, trebuie să se bazeze pe un proces decizional (împărţit) între Parlament şi Consiliu”, a subliniat Martin Schulz.

Liderul socialist se declară în favoarea alegerii preşedintelui Comisiei Europene de către Parlament, argumentând că în UE nu este un sistem prezidenţial.

În ceea ce priveşte lupta împotriva euroscepticismului, Schulz spune că este nevoie de soluţii, iar în momentul de faţă UE pare a fi incapabilă să rezolve probleme apărute.

Este pentru a doua oară când Martin Schulz răspunde întrebărilor adresate de cetăţenii europeni pe chat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor