Scholz l-a concediat pe ministrul de Finanţe din cauză că ar fi propus să dea ucrainenilor rachete Taurus
Cancelarul german Olaf Scholz l-a demis pe fostul ministru de Finanţe Christian Lindner după ce acesta a propus să trimită Ucrainei rachete Taurus în loc de ajutor financiar, a declarat Lindner pe 7 noiembrie, potrivit presei germane Berliner Zeitung, citată de Kiev Independent.
Demiterea lui Lindner de către Scholz la 6 noiembrie a declanşat prăbuşirea coaliţiei guvernamentale tripartite din Germania. Dezacordurile economice au dus la demiterea lui Lindner, a declarat Scholz.
Lindner, care conduce Partidul Liber Democrat (FDP) din Germania, a declarat că disputa sa cu Scholz s-a axat pe politica privind Ucraina, a raportat Berliner Zeitung. Potrivit lui Lindner, Scholz l-a instruit să transfere 3 miliarde de euro (aproximativ 3,2 miliarde USD) Ucrainei, dar Lindner nu a fost de acord din cauza dificultăţilor financiare ale ţării.
În schimb, Lindner a propus să ajute Ucraina prin trimiterea de rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune.
Kievul a cerut Berlinului în repetate rânduri arme fabricate în Germania, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri - depăşind semnificativ alte rachete occidentale cu rază lungă de acţiune. Scholz a refuzat insistent solicitările Ucrainei.
„Trei miliarde de euro nu ar face diferenţa având în vedere volumul fondurilor disponibile”, a declarat Lindner.
„Am spus în numele democraţilor liberi în cadrul comitetului de coaliţie: dacă dorim un sprijin diferit, mai puternic pentru Ucraina ... atunci Germania ar trebui să ia decizia de a dota Ucraina cu sistemele de arme de care ucrainenii au nevoie pentru a-şi apăra libertatea, în special sistemul de arme Taurus.”
Potrivit lui Lindner, Scholz nu a fost dispus să ia în considerare sugestia şi a fost concediat la scurt timp după aceea.
Decizia lui Scholz de a-l concedia pe Lindner va împinge probabil ţara spre alegeri anticipate pe termen scurt.
Potrivit membrilor Comisiei pentru buget, Germania va fi în continuare în măsură să furnizeze cea mai mare parte din cele 4 miliarde de euro promise Ucrainei, chiar dacă bugetul pentru 2025 nu este aprobat la timp din cauza prăbuşirii coaliţiei.
Instabilitatea politică de la Berlin poate însemna probleme pentru Kiev, deoarece partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) continuă să crească. Fracţiunea favorabilă Kremlinului a solicitat în mod constant reducerea finanţării pentru Ucraina.