Schimbări extrem de rapide în câmpul magnetic al Pământului

Potrivit unui studiu, câmpul magnetic al Pământului s-a inversat extrem de repede, într-o perioadă scurtă de timp. Cercetătorii au descoperit că schimbarea s-a petrecut în mai puţin de o mie de ani, iar momentul a coincis cu sosirea oamenilor moderni în Europa, transmite rtv.net.
Contactul cu Pământul permite asigurarea stabilităţii electrice a corpului nostru care joacă un rol determinant în menţinerea vitalităţii şi sănătăţii generale a organismului. (photos.com)
Ioana Statescu
25.10.2012

Potrivit unui studiu recent, câmpul magnetic al Pământului s-a inversat extrem de repede, într-o perioadă scurtă de timp. Cercetătorii au descoperit că schimbarea s-a petrecut în mai puţin de o mie de ani, iar momentul a coincis cu sosirea oamenilor moderni în Europa, transmite rtv.net.

Descoperirea ar putea aduce mai multe informaţii despre cum şi de ce se inversează polii magnetici şi cât de vulnerabilă este Terra faţă de radiaţiile solare şi spaţiale.

Nucleul metalic al Pământului ar putea fi asemănat cu un magnet gigantic care crează un câmp magnetic cu doi poli: nord şi sud. Aceşti doi poli magnetici sunt în apropierea polilor geografici ai planetei, care marchează axa pe care se roteşte Pământul.

Teoretic, câmpul magnetic al Pământului se inversează o dată la câteva sute de mii de ani, iar atunci compasul care arată nord, va arăta sud. Inversiunile câmpului magnetic durează câteva mii de ani, arată rocile. Cercetătorii au descoperit, însă, că, imediat după ce oamenii moderni au intrat în Europa, polii magnetici s-au inversat de două ori în mai puţin de o mie de ani.

Munca oamenilor de ştiinţă a inclus analiza sedimentelor de pe fundul Mării Negre, pe care le-au comparat ulterior, cu alte informaţii strânse din nordul Atlanticului, sud-estul Pacificului şi din jurul insulei Hawaii. În mod surprinzător, ei au descoperit că polii magnetici ai Pământului s-au inversat în doar 200 de ani, câmpul magnetic fiind mult mai slab ca în ziua de azi.

"Teoriile anterioare spuneau că polii se inversează într-o perioadă de 2.000-5.000 de ani", a declarat cercetătorul Norbert Nowaczyk de la GFZ, centrul german de cercetare pentru geo-ştiinţe.

Câmpul magnetic a rămas inversat pentru 440 de ani, timp în care a fost mult mai scăzut ca în prezent. Câmpii magnetici s-au inversat înapoi, în doar 270 de ani. Aceste inversiuni sunt cunoscute drept evenimentul Laschamp, după o zonă din Franţa unde s-au descoperit primele dovezi, în anii 1960. Noile descoperiri arată cât de rapidă a fost inversiunea.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că acest eveniment ar putea reprezenta doar o inversiune "eşuată". "Câmpul geomagnetic a încercat să se inverseze, dar nu a reuşit", a explicat Nowaczy, arătând că astfel de fenomene s-ar fi întâmplat de cel puţin 12 ori în cei 780.000 de ani de la ultima inversiune completă.

Câmpul magnetic al Pământului protejează planeta de particulele energetice venite din spaţiu şi de la soare. Prin urmare, lumea modernă ar fi foarte afectată în cazul unui inversiuni ale câmpului magnetic, întrucât un câmp magnetic mai slab înseamnă radiaţii mai puternice care afectează comunicaţiile şi sateliţii GPS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor