S-a terminat ceremonia de închidere a Congresului Partidului Comunist Chinez. Blogerii susţin că delegaţii s-au luptat pe rezultatele alegerilor

Televiziunea Centrală a statului, era pregătită să ofere o vizionare în direct a ceremoniei de închidere din 14 noiembrie al celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, dar nu a apărut nici o singură fotografie şi nici nu a fost difuzat vreun clip video al conferinţei. Difuzarea evenimentelor din interiorul Sălii Mari a Poporului se zvoneşte că a fost blocată din cauza disputelor dintre delegaţii care erau înăuntru.
Peste 1.000 de jurnalişti din China şi din străinătate stau la rând aşteptând să li se permită accesul în sala principală a Marii Săli a Poporului, în timpul ceremoniei de închidere a Congresului PCC, Beijing, 14 nov 2012. Până la urmă jurnaliştii au avut acces doar în ultimele momente ale conferinţei. (Ed Jones/AFP/Getty Images)
Gao Zitan
16.11.2012

Televiziunea Centrală a statului era pregătită să transmită în direct ceremonia de închidere a celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez din 14 noiembrie, dar nu a apărut nicio singură fotografie şi nici nu a fost difuzat vreun clip video al conferinţei. Se zvoneşte că difuzarea evenimentelor din interiorul Marii Săli a Poporului a fost blocată din cauza disputelor dintre delegaţii care erau în sală.

Peste 1.000 de jurnalişti din China şi din străinătate au fost lăsaţi să aştepte în afara sălii timp de patru ore. În momentul în care jurnaliştii au fost lăsaţi să intre, întâlnirea era aproape terminată şi i-au putut vedea doar pe delegaţi aplaudând.

Comentatorii de la CCTV şi-au ocupat timpul cu bârfe despre celebrităţi. Listele cu numele membrilor nou aleşi ar fi trebuit să fie publicate mai devreme în cursul zilei, dar de-abia pe la ora 18:00 CCTV a anunţat lista care cupridea peste 200 de nume ale membrilor noului Comitet Central, membrilor supleanţi ai Comitetului Central, precum şi membrilor Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară.

Blogerul Zhang Hongliang a comentat pe blogul său: ”Aşa-numita difuzare live a ceremoniei de închidere de către CCTV este interesantă. Nu a apărut niciun singur clip video al reuniunii. Doar comentatorii vorbeau. Cred că nu a mai existat niciodată, în istoria omenirii, vreo asemenea difuzare în direct”.

Liu Ruidong, directorul executiv al Hong Kong International Merily, a oferit un motiv pentru ciudata difuzare, scriind pe blog-ul său Sina Weibo: ”După întâlnire, a avut loc o încăierare şi reporterilor nu li s-a permis să facă poze”. Mesajul lui a fost copiat rapid de către utilizatorii Weibo, serviciul chinez asemănător cu Twitter.

Ziarul Min Pao din Hong Kong a raportat că întârzierea anunţării noilor lideri a fost cauzată de lupta care s-a iscat dupa ce s-a votat.

Sintagma "luptele de la sala de şedinţe" a fost blocată pe Weibo.

Blogerii au precizat că luptele s-au desfăşurat între susţinătorii fostului lider Jiang Zemin şi liderul de partid care îşi încheia mandatul, Hu Jintao.

Tonny Huo a scris pe blogul său: ”Noutăţi importante! Deoarece rezultatul alegerilor a fost diferit de planul lor iniţial, cineva a solicitat o altă rundă de vot. În cele din urmă, s-a declanşat o luptă”.

Un blogger din Beijing care şi-a ales numele ”cinci mile de munte verde?” a precizat: ”Participanţii la întâlnire au avut dispute privind rezultatul votului. Aceştia încă se luptă în acest moment când postez acest mesaj”.

Un blogger înregistrat ca ”pmcpmc” a fost mai explicit: ”Hu şi Jiang au avut o luptă”.

De multe ori, postările de pe Weibo par a fi utilizate de către o parte sau de cealaltă din interiorul regimului pentru a răspândi informaţii, deşi nu este clar dacă cei din interior au fost implicaţi în rafale de postări care pretind că ştiu ce s-a întâmplat în Sala Mare a Poporului. Până în prezent, nici unul dintre jurnaliştii care au fost ţinuţi să aştepte câteva ore în afara săli de reuniune nu a raportat ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

Apăsaţi aici pentru a citi articolul original.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor