"Nu doar Guvernul, jos tot Sistemul!" - Protestele continuă
alte articole
UPDATE ora 23:50. Protestul este pe cale să se încheie.
* * *
UPDATE ora 23:10. Lucru rarisim la proteste, forţele de ordine par a fi deosebit de relaxate. Jandarmii comasaţi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional stau cu mâinile în buzunare, râd şi glumesc între ei.
Între timp, în Piaţă, mulţimea începe să se disperseze, mulţi dintre protestatari îndreptându-se spre casele lor. Au mai rămas în jur de 1-2.000 de persoane.
* * *
UPDATE ora 23:05. Zona din jurul Crucii Eroilor Revoluţiei a fost ocupată, după toate probabilităţile de o galerie de fotbal, care scandează viguros diverse slogane precum "Cu manipulare, ţara asta moare" şi deja celebrul "Cine nu sare, nu vrea schimbare".
Vis-a-vis de ei, pe treptele teatrului, un grup de persoane tinere, vizibil intelectuali, stau în linişte ţinând în mână foi cu mesaje prin care cer o anchetă corectă a tragediei de la Colectiv, 10% din PIB pentru Sănătate etc.
La câţiva metri de ei, alţi tineri ţin pancarte cu mesaje precum: "Parlamentarilor, angajează la Mcdonalds. Trebuie să începeţi şi voi să munciţi" sau "Ali Baba şi cei 600 de hoţi. Furaţi liniştiţi, aveţi sprinklere în peşteră".
* * *
UPDATE ora 22:45. "Vrem să fim una din vocile societăţii civile în discuţiile cu preşedintele Iohannis", declară celebrul Cătălin Berenghi, care nu de mult a îngropat un porc pe terenul alocat de Guvernul Ponta pentru construirea unei mega-moschei în Capitală, în ideea că Muftiatul nu-şi va mai face lăcaş pe pământ "pângărit" cu porc.
Îmbrăcat în straie populare şi cu pălărie de paie pe cap, Berenghi afirmă că a depus o cerere la Preşedinţie prin care a solicitat să fie primit la consultările cu societatea civilă anunţate de Iohannis.
"Vedem aici în Piaţă, pe lângă oameni bine intenţionaţi, ONG-uri plătite de Soroş, galerii de fotbal, jandarmi, şi oameni din servicii. Considerăm că nu aceştia trebuie să reprezinte societatea românească la discuţiile cu preşedintele", susţine Berenghi, exprimându-şi speranţa că, aşa cum a pus pe jar Muftiatul cu moscheea, va reusi să pună şi clasa politică cu cereri coerente care să producă o schimbare în bine în societate.
* * *
UPDATE ora 22:30. Pe treptele Teatrului Naţional s-a strâns un grup de susţinători ai ideii de monarhie, având un banner cu mesajul "Românie te iubim, monarhie vrem să fim". Oamenii scandează "Unitate Naţională".
* * *
UPDATE ora 22:15. Tinerii de la gura de metrou care centralizează ideile oamenilor despre schimbările ce ar trebui să se producă în urma acestui protest au strâns deja 40 de foi A4 pline de propuneri precum reducerea taxelor, dreptul la sănătate, eliminarea corupţiei etc.
Potrivit organizatorilor, pe lângă faptul că vor fi publicate pe internet, hârtiile cu doleanţele protestatarilor vor fi trimise şi Parlamentului.
* * *
UPDATE ora 22:00. În Bucureşti protestează în acest moment peste 10.000 de oameni.
"M-am săturat de cât se fură. Mi-aş dori mai multă transparenţă", declară Raluca, de 22 de ani, în timp ce ţine deasupra capului un afiş cu mesjaul "Politica voastră = Bătaie de joc la adresa noastră".
Alături de ea, alte fete foarte tinere, purtând banderole tricolore la piept, sau legate în jurul frunţii, ţin mesaje precum "Clasa politică, gaşcă de hoţi trădători de ţară, ne vor vinde pe toţi".
* * *
UPDATE ora 21:48. Vis-a-vis de Fântâni, în mulţimea strânsă pe Bulevarul Bălcescu, s-a adunat un nucleu de studenţi îmbrăcaţi în tricouri cu sigla "Consiliul Naţional al Studenţilor Reprezentanţi din România".
Grupaţi în jurul unui banner lung de câţiva metri cu mesajul "Tineri Educaţi, România salvaţi", tinerii scandează: "Educaţie, educaţie", "Am schimbat Guvernul, cade tot sistemul", "Singura soluţie, altă Constituţie", "Corupţia Ucide", "România trezeşte-te", "Studenţii sunt cu voi", "Nu cedăm, nu capitulăm" şi "Vrem imunitate doar la sănătate".
Tinerii ţin, de asemena, ridicate deasupra capului pancarte cu mesaje precum "Nu mai staţi lipiţi de scaune, că produceţi numai daune ".
* * *
UPDATE ora 21:41. Piaţa răsună din nou de celebrele scandări "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă" şi "O dorinţă sinceră, România liberă".
În piaţă a apărut şi Mihai Eminescu, desigur prin versurile sale. Doi protestatari ţin deasupra mulţimii o pânză albă pe care au scris:
"Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"
* * *
UPDATE ora 22:28. Se scandează "Daniel, Daniel, du-te după Viorel", referire la patriarhul Daniel.
Oamenii par să-şi fi scos toate nemulţumirile în stradă. Astfel, se pot observa mesaje anti-ANAF precum şi mesaje de genul "Jos Laura Georgescu de la CNA" sau "Ecaterina Andronescu, ciuma neagră a învăţământului românesc".
"Bine aşa Codruţo, fă-le şi lor familiile să plângă", scrie pe un banner, în timp ce pe un altul, mare de 5-6 metri, apare mesajul "Revoluţia noastră, nu este a voastră".
* * *
UPDATE ora 21:22. În piaţă, cei peste 10.000 de participanţi la manifestaţie au ţinut un moment de reculegere pentru victimele exploziei de la Braşov, ce a avut loc cu scurt timp în urmă, după care s-a scandat puternic "Jos Oprea" şi "Colectiv".
În dreptul Universităţii a fost întins un banner lung de câţiva metri cu mesajul "Puterea suntem noi. Nu vă mai vrem pe voi".
* * *
UPDATE ora 21:12. La gura de metrou dinspre Universitate se centralizează cerinţe ale protestatarilor şi o să apară pe Comunitatea Uniţi Salvăm. Orice protestatar din piaţă poate veni să-şi transmită ideea de revendicare.
Oamenii cer lucruri precum pedepse mai mari pentru abuz de putere şi fapte de corupţie, schimbarea clasei politice, depolitizarea presei, anchete şi confiscarea averilor în cazuri de corupţie, impozitarea cultelor religioase şi veniturilor acestora, simplificarea legilor pentru societăţile comerciale şi IMM, minim studii universitare pentru toată clasa politică, fără privat, revizuirea legii electorale pentru a se putea schimba clasa politică, îmbunătăţirea sistemului educaţional, fără spitale pline de gândaci, limitarea ordonanţelor de urgenţă etc.
* * *
UPDATE ora 21:05. Mulţi dintre tineri sunt conştineţi de faptul că în piaţă s-au strecurat şi persoane care încearcă să-i maniuleze. În mulţime circulă deja foi A4 pe care apare o portavoce barată cu mesajul "Atenţie, filtraţi înainte să adoptaţi", iar pe alte afişe se poate citi mesajul "Afară cu instigatorii".
În pofida numărului mare de persoane strâns în piaţă şi a faptului că mesajele sunt uneori divergente şi opiniile împărţite, atmosfera este una foarte paşnică, oamenii circulând şi comunicând civilizat.
* * *
UPDATE ora 20:41. Se pare că se încearcă scindarea mulţimii, după cum avertizau anterior unii dintre protestatari. De la una dintre portavoci se strigă "Nu ne lăsăm manipulaţi". Se huiduie.
Au apărut mai mulţi manifestanţi care încearcă să dirijeze multimea cu portavocea, iar aceştia au mesaje diferite. Astfel, mulţimea s-a împărţit şi nu se mai poate observa unitatea din zilele trecute.
O apariţie nouă în piaţă sunt şi mesajele religioase. În timp ce mulţi protestatari ţin pancarte cu mesaje precum "Vrem spitale, nu catedrale", pe de altă parte, pe zidul Universităţii a fost pus un mare banner galben cu un mesaj religios si la fel şi lângă Crucea Eroilor Revoluţiei.
Se văd, de asemena, numeroase bannere prin care se cere confiscarea averilor nejustificate, semn că românii nu îşi doresc doar arestări, ci şi lovirea corupţilor acolo unde îi doare cel mai tare.
"Suntem copiii foştilor golani de la Universitate", scrie cu litere roşii pe un alt banner negru de mari dimensiuni.
* * *
UPDATE ora 20:40. În spatele Crucii Eroilor, înspre metrou, s-au adunat studenţi.
"M-a scos în stradă accidentul de la Colectiv, căci m-a făcut să realizez că în ţara aceasta se moare fiindcă nu facem lucrurile cum trebuie şi legea nu se respectă", declară Andrei, student în anul 4.
În ceea ce priveşte speranţele legate de efectele protestelor, Andrei crede că ideal ar fi un guvern de tehnocraţi şi alegeri la termen, în 2016, pentru ca între timp să se cristalizeze noi formaţiuni politice cu oameni corecţi şi competenţi. Până atunci politicul ar trebui să ţină cont de vocea străzii.
* * *
UPDATE ora 20:30. Prin piaţă a început să circule o listă de revendicări, oamenii fiind îndemnaţi să o dea din mână în mână.
"Eu ies în stradă pentru că nu mai accept "Lasă bă că ăsta fură, dar ne dă şi nouă". Ei nu sunt acolo ca să ne dea şi nouă resturi", este fraza cu care începe foaia manifest.
Printre revendicări se pot citi următoarele: Parlament unicameral cu maxim 300 de deputaţi, vot uninominal la parlamentare, votezi un om, nu o listă de oameni din care cunoşti unul, ridicarea imunităţii parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori, înăsprirea pedepselor pentru marea corupţie şi subminarea economiei naţionale şi înfiinţarea unei agenţii naţionale de recuperare a prejudiciilor în cazul aplicării confiscării extinse.
O altă revendicare este adoptarea legii lustraţiei în forma sa iniţială, prin actualizarea punctului 8 al declaraţiei de la Timişoara: "Niciun fost activist de partid, turnător, sau securist, să nu aibă dreptul de a participa la viaţa politică".
* * *
UPDATE ora 20:20. Oamenii au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor. Oamenii s-au ridicat strigând "Colectiv, Colectiv, Colectiv".
În dreapta Crucii Eroilor Revoluţiei este comasat grupul celor care poartă măştile Anonymous, care deşi anunţaseră iniţial că vor pleca în marş înspre Piaţa Victoriei se pare că rămân aici solidari cu restul protestatarilor.
* * *
UPDATE ora 20:15. În mulţime se văd grupuri separate de tineri, animaţi de aceeaşi dorinţă de schimbare. Se scandează "Generaţia mea, nu o poţi cumpăra", sau "Nu daţi afară, tinerii din ţară".
* * *
UPDATE ora 19:44. Se scandează din răsputeri: "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă", "Ne-am săturat, ne-am săturat", "Voi daţi afară tinerii din ţară'', "Colectiv, Colectiv" şi "Vrem dreptate, nu anticipate".
Pe frontonul de deasupra intrării în Facultatea de Geografie, un "dac liber" flutură un imens drapel tricolor. Mulţimea ovaţionează.
"Sunt mama unui copil cu dizabilităţi. Vreau o schimbare totală, Guvern tehnocrat şi educaţie pentru toţi", scrie pe pancarta unei doamne.
* * *
UPDATE ora 19:30. Există riscul să se încerce deturnarea protestelor, consideră unii manifestanţi.
Unul dintre tinerii care apar frecvent la portavoce în Piaţa Universităţii susţine că un cunoscut al său ar fi fost convocat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, deşi nu a fost nicio zi în piaţă şi este şi membru al unui partid.
Pe de altă parte, alţi participanţi încearcă să vină cu mesaje politice pro sau contra unor partide sau preşedintelui, însă tentativele lor sunt respinse.
Deşi pe afişele tinerilor se pot vedea multe mesaje precum "Vrem oameni noi, nu pungaşi ca voi", sau "Vrem oameni noi, nu dintre voi", există temeri că, în momentul acesta, nu există o ofertă viabilă pentru schimbare.
Există protestatari care cred că o soluţie pe termen scurt - până la cristalizarea unor noi partide, ideal emanate din rândul societăţii civile care a trebuit să facă un pas înainte implicându-se în politic - ar fi ca actualele partide politice să fie obligate să preia o listă de revendicări ale Străzii.
Partidele care refuză să colaboreze cu societatea civilă şi să-i reprezinte interesele ar trebui să dispară de la conducere, consideră unii manifestanţi.
"Trebuie evitat riscul să avem din nou Două Românii, una a lor (politicienilor) şi una a noastră, a oamenilor care trăiesc aici", a declarat un protestatar.
* * *
UPDATE ora 19:15. Mai mult de 7.000 de persoane scandează: "Nu tot voi, vrem oameni noi" şi "Toate partidele, aceeaşi mizerie", iar pe pancarte se pot citi mesaje precum "Senatori şi deputaţi, mafioţi imunizaţi".
Pentru prima oară de la începerea protestelor, pe lângă drapelul tricolor, flutură şi steagul R. Moldova.
Erwin Albu, un cunoscut activist venit de la Braşov pentru a lua parte la proteste, cere resetarea clasei politice. Tânărul s-a declarat convins că se pot ridica oameni capabili să conducă într-un mod adecvat această ţară.
* * *
UPDATE ora 19:08. "Am ieşit în stradă în speranţa unui viitor pentru copiii mei căci noi nu avem niciunul. Muncim la negru ca să ne creştem copiii", spune Alina, venită la protest cu un bebeluş în port-bebe şi cu o fetiţă de 10-11 ani lângă ea.
* * *
UPDATE ora 19:03. Se scandează din răsputeri "Colectiv, Colectiv".
Oamenii şi-au scos în stradă nemulţumirile faţă de toate instituţiile statului. Astfel, pe o pancartă pusă deasupra Crucii Eroilor Revoluţiei se poate vedea mesajul "ANAF, ANAF, suntem oameni, nu animale."
Un tânăr ţine o pancartă cu chipul lui Ciorbea însoţit de mesajul "Ciorbea ăştia-n puşcării de scriu zeci de librării". Se mai pot vedea mesaje precum "Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc", sau "Acum ne-am trezit. Căutăm lideri competenţi."
* * *
UPDATE ora 18:55. În piaţă par a fi acum în jur de 3-4.000 de protestatari. În jurul Crucii Eroilor Revoluţiei flutură numeroase steaguri tricolore cu gaură în mijloc.
Ca în fiecare seară, în mulţime sunt foarte, foarte mulţi oameni tineri, dar şi reprezentanţi ai generaţiei care în anii '89 au scandat în aceeaşi piaţă pentru libertate. Printre protestatari se văd şi măştile Anonymous care şi-au unit marşul cu protestul de la Universitate.
"DNA fii tare, Vrem deratizare", scrie pe o pancartă ţinută de un manifestant. Alături de el, un tânăr ţine un carton cu chipul lui Ion Iliescu pe care scrie "Şi acum că tot plecaţi, pe tătucul să ni-l luaţi".
* * *
* * *
UPDATE ora 18:40. Tinerii de la Chişinău au donat şi trimis în România 700 de litri de sânge pentru răniţii de la Colectiv, iar lucrurile nu se vor opri aici, potrivit Iuliei Modiga, vicepreşedinte al Platformei Acţiunea 2012.
Astăzi, la ora 19:00, la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău, basarabenii vor ieşi pentru o rugăciune colectivă. "Se vor ruga pentru înţelepciunea poporului român, astfel încât să avem o naţiune cu un singur Guvern", a declarat tânăra.
* * *
UPDATE ore 18:28. Mulţimea a erupt în stradă, ocupând Bulevardul Nicolae Bălcescu. În piaţă pot fi văzuţi aproximativ 50 de membri ai Acţiunii 2012, solidari cu protestul de astăzi.
"Având în vedere că la Bucureşti şi la Chişinău se cere resetarea scenei politice, momentul ar fi ideal ca unirea Basarabiei cu România să fie repusă pe agendă, astfel încât ambele ţări să aibă parte de un nou început comun", a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste.
* * *
UPDATE ora 18:20. "Speranţa m-a scos în stradă, speranţa", declară o tânără venită la protest alături de prietena şi prietenul ei.
Întrebată ce speră să se întâmple în urma valului de proteste, tânăra a precizat că îşi doreşte un viitor mai bun pentru generaţia ei. Cum se va produce acest lucru, nu ştie încă, dar nu crede în alegeri anticipate, având în vedere că nu s-a format încă o nouă clasă politică de încredere care să ia locul actualelor partide, iar schimbarea PSD-ului cu alte partide din actuala "ofertă", nu o convinge.
Tânăra îşi exprimă speranţa că se va forma cât mai curând o clasă politică nouă, iar până atunci, cei care vor prelua acum puterea vor învăţa să asculte vocea societăţii civile şi să lucreze în beneficiul celor care i-au ales.
* * *
UPDATE ora 18:13. Atât spaţiul de la Fântână, cât şi cel de la statui din dreptul Teatrului Naţional încep să se umple de oameni. Potrivit reporterului de la faţa locului, în piaţă ar fi acum aproximativ 500 de persoane.
* * *
UPDATE ora 18:01. Câteva zeci de persoane s-au adunat deja în Piaţa Universităţii în jurul candelelor roşii care ard în memoria victimelor de la Colectiv.
În dreptul Fântânilor, flutură deja drapele tricolore, iar tinerii încep să se strângă uşor, uşor.
Au început să apară şi primele măşti Anonymous, Piaţa Universităţii fiind punctul de plecare ales de participanţii la Million Masks March "în semn de solidaritate cu cele petrecute recent".
* * *
Protestele anti-Sistem declanşate de tragedia din Colectiv vor continua şi joi. După ce ieri 70.000 de oameni au scandat "E doar începutul!", "Nu doar Guvernul, ci tot Sistemul", este de aşteptat ca românii să iasă din nou pe străzi pentru a cere resetarea realităţii româneşti şi asanarea corupţiei endemice ce a cangrenat ţara.
În Capitală, protestele vor gravita în jurul Pieţei Universităţii. Peste 30.000 de mii de persoane şi-au confirmat pe Facebook prezenţa la evenimentele anunţate astăzi, începând cu ora 18.00, iar cifra promite să fie transpusă şi în realitate, având în vedere că în zilele anterioare oamenii au ieşit cu zecile de mii în centrul Capitalei, cerând reforma clasei politice şi o schimbare radicală în sistem. "Ne-am săturat!", au declarat, aproape la unison protestatarii.
Reamintim că protestele declanşate după tragedia de la Clubul Colectiv au zguduit deja puternic Sistemul. Protestul de marţi seara a avut efectul unui tsunami, ducând la demisia premierului Ponta, cu Guvernul său cu tot, şi a primarului Piedone însă românii nu s-au mulţumit doar cu atât.
Miercuri, oamenii au ieşit din nou în stadă, mai mulţi decât cu o zi înainte, declarându-se determinaţi să nu se mulţumească doar cu schimbarea Guvernului şi cerând schimbarea întregului sistem. Sloganurile cele mai des scandate au fost "Toate partidele, aceeaşi mizerie!", "Nu doar Guvernul ci tot Sistemul" şi "Corupţia ucide."
Linkuri la paginile unde sunt anunţate evenimente aici şi aici.
Tot astăzi, în Piaţa Universităţii se anunţă şi protestul Million Masks March, cel mai mare marş global organizat de Anonymous. Proteste Million March vor avea loc în mai multe oraşe din lume, iar în Bucureşti întâlnirea se va stabilii la Piaţa Universităţii de unde se va merge către Piaţa Victoriei la Guvern. Marşul se va ţine la Piaţa Universităţii , în semn de solidaritate cu cele petrecute recent, scriu organizatorii, pe Facebook.