Scheletul lui Richard al III-lea a fost găsit într-o parcare din Marea Britanie

Într-o descoperire uimitoare, cercetătorii din Marea Britanie au confirmat luni că un schelet descoperit sub o parcare din Leicester a aparţinut regelui Richard al III-lea, unul dintre cei mai dispreţuiţi monarhi din istoria engleză şi despre care se spune că a murit în luptă.
Dr. Jo Appleby vorbeşte în timpul unei conferinţe de presă de la Universitatea din Leicester (Dan Kitwood / Getty Images)
Jack Phillips
05.02.2013

Într-o descoperire uimitoare, cercetătorii din Marea Britanie au confirmat luni că un schelet descoperit sub o parcare din Leicester a aparţinut regelui Richard al III-lea, unul dintre cei mai dispreţuiţi monarhi din istoria engleză şi despre care se spune că a murit în luptă.

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au folosit teste ADN pentru a confirma faptul că "un schelet ce prezenta un defect al coloanei vertebrale şi numeroase fracturi" a aparţinut monarhului, care a domnit între 1483 şi 1485, au declarat ei într-un comunicat de presă. ADN-ul scheletului se potriveşte cu cel prelevat de la două rude ale lui Richard al III-lea pe linia maternă.

Richard a fost canonizat de William Shakespeare în piesa Richard al III-lea, fiind descris ca un personaj infam ce l-a ucis pe Henry al VI-lea, dar în secolul trecut au fost depuse mai multe eforturi pentru a risipi unele dintre concepţiile greşite despre ultimul monarh al familiei Plantagenet. După moartea sa, casa Tudor a domnit pentru următorii 120 de ani.

"Este posibil ca Richard al III-lea să fi fost ucis de una din cele două leziuni craniene mortale – una provenind probabil de la o sabie, iar cealaltă de la o halebardă. Un total de 10 răni au fost descoperite pe scheletul său", se arată într-un comunicat de presă de la universitate.

"Datarea cu carbon 14 a relevat faptul că persoana a avut o dietă bogată în proteine - inclusiv cantităţi semnificative de fructe de mare - ceea ce indică faptul că era un om avut", a menţionat acesta, adăugând că persoana a murit în a doua jumătate a secolului al XV-lea sau la începutul secolului al XVI-lea. Richard a murit în 1485.

În piesa lui Shakespeare şi în alte reprezentări istorice, Richard este descris ca un om cu mai multe diformităţi fizice, un umăr fiind mai sus decât celălalt. Nu s-a găsit nici o dovadă că el ar fi avut o "mână uscată", cum este descris în piesa lui Shakespeare, în conformitate cu comunicatul de presă.

Cercetătorii de la universitatea au constatat că "scheletul prezenta urme de scolioză severă (curbură a coloanei vertebrale) - se crede că boala s-a instalat în timpul pubertăţii," adăugând că "umărul său drept pare să fi stat mai sus decât stângul."

Scheletul lui Richard prezenta urme de răni "umilitoare", inclusiv o rană provocată de o sabie înfiptă în fesa dreaptă, a spus universitatea. Dar se pare că el a murit din cauza uneia din cele două leziuni masive din partea din spate a capului, provenind de la o sabie şi de la o halebardă (armă medievală în formă de lance cu un vârf de fier ascuţit).

"Scheletul are mai multe caracteristici neobişnuite: era zvelt, suferea de scolioză şi prezenta traume provocate de luptă. Toate acestea detalii corespund cu informaţiile pe care le avem despre Richard al III-lea, atât despre viaţa sa cât şi despre circumstanţele morţii sale. Dovezile scheletice per total oferă un caz extrem de convingător că scheletul ar fi aparţinut lui Richard al III-lea", a spus dr. Jo Appleby, de la Şcoala de Arheologie şi Istorie Antică a Universităţii din Leicester, într-un comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor