Românii din Marea Britanie, sub presiune din cauza publicităţii negative făcute imigraţiei (Guardian)

Eliminarea restricţiilor de muncă în Uniunea Europeană pentru români şi bulgari, de la 31 decembrie 2013, a umplut paginile ziarelor din Marea Britanie cu ştiri potrivit cărora românii şi bulgarii ar putea invada această ţară începând cu anul 2014. Acest lucru le face dificilă viaţa românilor care locuiesc deja aici, se arată într-un articol publicat luni de The Guardian.
Epoch Times România
04.02.2013

Eliminarea restricţiilor de muncă în Uniunea Europeană pentru români şi bulgari, de la 31 decembrie 2013, a umplut paginile ziarelor din Marea Britanie cu ştiri potrivit cărora românii şi bulgarii ar putea invada această ţară începând cu anul 2014. Acest lucru le face dificilă viaţa românilor care locuiesc deja aici, se arată într-un articol publicat luni de The Guardian.

La Centrul Cultural Român din inima Londrei, al Fundaţiei Raţiu, se păstrează o linişte elegantă. Cu toate acestea, presiunea se simte. Acesta este sentimentul.

''Aţi văzut prima pagină a ziarelor?'', l-a întrebat editorialistul de la Guardian, Hugh Muir, pe omul de afaceri şi filantropul Nicolae Raţiu, căruia i-a prezentat o sinteză a subiectului. 'Mii de bulgari şi români intenţionează să inunde Marea Britanie în 2014 în contextul în care restricţiile privind munca se relaxează'. 'Imigraţia din România şi Bulgaria: Guvernul acuzat de strategie 'de farsă'''. 'Frizând farsa: planul de a descuraja imigranţii din Europa de Est prin publicitate negativă 'ar putea avea efect de bumerang'''.

'Este rău. Dar am mai văzut aşa ceva şi înainte. România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007, iar apoi ni s-a spus că sute de mii de români vor veni aici. Nu s-a întâmplat aşa', spune Raţiu.

Cum vor sta lucrurile acum când controalele vor fi ridicate şi, în calitate de cetăţeni ai UE, ei vor avea mai multe drepturi?, l-a întrebat jurnalistul britanic. 'Românii, dacă este să aleagă, nu vin aici', a susţinut Raţiu. 'Este mai uşor să meargă în Italia şi Spania. Într-o lună, un român poate vorbi italiana, spaniola şi portugheza. Este mai uşor să înveţe aceste limbi. Limba face o mare diferenţă. Suntem mai aproape de ţările latine din punct de vedere al istoriei şi culturii. Mai multe persoane aleg să meargă în Franţa decât în Marea Britanie. Mulţi vor alege Austria şi Germania'.

Nu aşa se vede în mass-media şi la Westminster. ''Ce aveţi de gând să faceţi?'', l-a întrebat Hugh Muir. Să ne pregătim de furtună şi să aşteptăm ca aceasta să treacă repede, spune Raţiu. Şi să vorbim cu oamenii. 'Avem un rol în îndreptarea dezechilibrului cu fapte'', a subliniat el.

Carmen Câmpeanu are 25 de ani şi face parte dintr-o generaţie diferită. Ea organizează evenimente pentru centru şi promovează coeziunea în rândul românilor din Marea Britanie. În 2009, numărul românilor a fost estimat la 58.000. Noul recensământ înregistrează 79.687 în Anglia şi Ţara Galilor. Ea este îngrijorată de publicitatea negativă. Se simte insultată de anunţurile pe care intenţionează să le facă guvernul britanic şi care le spun românilor să stea departe, deoarece în Marea Britanie plouă şi este frig. Un lucru crucial, ea este convinsă că mulţi dintre cei care vor veni vor pleca din nou acasă. Pariază că logica şi toleranţa vor avea câştig de cauză. Probabil ca aşa va fi. Între timp, va evita să citească Daily Mail.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor