Scenografia de campanie a lui Nicolas Sarkozy

O echipă restrânsă, o organigramă suplă, un partid mobilizat pentru candidatul de dreapta: maşina de campanie a preşedintelui-candidat nu este aceeaşi ca în 2007.
Nicolas Sarkozy. (CHARLES PLATIAU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.04.2012

O echipă restrânsă, o organigramă suplă, un partid mobilizat pentru candidatul de dreapta: maşina de campanie a preşedintelui-candidat nu este aceeaşi ca în 2007. De luni, s-a intensificat ritmul deplasărilor de campanie ale lui Nicolas Sarkozy, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de vineri.

Clasat al doilea după primul tur al prezidenţialelor, cu 27,18% din voturi, Sarkozy crede mai mult ca oricând că este posibilă o victorie. Sondajele, specialiştii, observatorii 'spuneau că vor fi cu mult în urmă sau chiar învinşi, rezultatul este că suntem la o distanţă foarte mică', spune Nathalie Kosciusko-Morizet (NKM), purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

De la mitingul din Marsilia, prima mare adunare din campania electorală, la 19 februarie, scenariul este acelaşi. Cu o oră înainte de discursul candidatului, toţi sunt la locurile lor, sala este plină de simpatizanţi locali şi militanţi special aduşi cu autocare închiriate pentru această ocazie. Tineri, care flutură drapele franceze, încălzesc atmosfera scandând: 'Nicolas, preşedinte!', 'O să câştigăm!'. Apoi, în acorduri muzicale, candidatul intră în sală. Cele mai importante discursuri sunt redactate dinainte, dar 'Nicolas Sarkozy improvizează din ce în ce mai mult', spune NKM.

În primele rânduri din sală stau aleşi locali şi miniştri, care participă cu rândul la astfel de reuniuni. La mitingurile mai importante, vine şi Carla Bruni-Sarkozy.

Sarkozy merge în zone comerciale, care sunt ultra-securizate, vizitează uzine, ferme. Programul nu s-a schimbat, doar tonul a evoluat, a devenit mai dur. De la începutul acestei săptămâni, Nicolas Sarkozy nu mai este singur pe scenă. În dreapta şi în stânga sa sunt tineri care la sfârşitul mitingului intonează imnul naţional al Franţei alături de preşedinte.

Echipa sa campanie este redusă ca număr. Nicolas Sarkozy trece dimineaţa pe la sediul de campanie, din arondismentul XV, care este destul de mic. 'El nu a dorit aceeaşi structură ca în 2007. Atunci, a fost o echipă mare de oameni politici şi technicieni într-un sediu imens. Aceştia se certau mai tot timpul şi el arbitra conflictele', îşi aminteşte fostul ministru Michele Alliot-Marie, în prezent deputată de Pirinei-Atlantic, care îl însoţeşte pe Sarkozy o dată pe săptămână. 'În 2012, el a optat pentru o echipă restrânsă şi foarte tehnică, cu excepţia Nathaliei', adaugă aceasta.

Sediul de campanie numără cam treizeci de persoane, printre care directorul de campanie Guillaume Lambert, care a fost înainte şeful de cabinet al preşedintelui, eminenţa gris Emmanuelle Mignon, NKM, actualul purtător de cuvânt, Franck Louvrier, însărcinat cu relaţiile publice, şi echipa de tineri informaticieni.

'Mitingurile, mobilizarea militanţilor şi deplasările sunt organizate de partid, iar deplasările candidatului sunt puse la punct de cartierul general de campanie', adaugă Michele Alliot-Marie.

'Celula de reacţie', creată de Brice Hortefeux, fost ministru şi prieten al preşedintelui, ca să contracareze atacurile împotriva lui Nicolas Sarkozy înainte ca el să-şi depună candidatura, îşi continuă activitatea. Ea se reuneşte o dată pe săptămână, în principiu miercuri dimineaţă, ca să redacteze comunicate împotriva lui François Hollande, să reacţioneze la subiectele de actualitate, să promoveze planurile lui Nicolas Sarkozy, să-i apere bilanţul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor