Nicolas Sarkozy, agresivitatea ca strategie

Violenţa verbală se intensifică în tabăra prezidenţială, care îl atacă pe François Hollande mai mult ca niciodată în legătură cu mai multe subiecte, precum dreptul de vot al străinilor sau refuzul de a participa la mai multe dezbateri între cele două tururi, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri.
Nicolas Sarkozy. (KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2012

Violenţa verbală se intensifică în tabăra prezidenţială, care îl atacă pe François Hollande mai mult ca niciodată în legătură cu mai multe subiecte, precum dreptul de vot al străinilor sau refuzul de a participa la mai multe dezbateri între cele două tururi, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri.

'Trei dezbateri, trei dezbateri', spun în cor cei o mie de simpatizanţi ai Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), adunaţi în teatrul din Longjumeau, de lângă Paris (în departamentul Essonne), unde Sarkozy a ţinut un discurs în cadrul campaniei pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele-candidat a venit însoţit de Nathalie Kosciusko-Morizet, purtătorul său de cuvânt, dar şi primar al acestei localităţi.

Atmosfera se încinge, agresivitatea creşte, atacurile verbale împotriva rivalului socialist, ajuns duminică în fruntea scrutinului, chiar şi la Longjumeau, sunt mai intense, atât din partea lui Nicolas Sarkozy, cât şi din partea echipei sale de campanie, a miniştrilor. 'O să fim odioşi', a spus un consilier al preşedintelui pentru Le Figaro, precizând că 'sunt permise toate loviturile' atunci când candidatul socialist trebuie să fie prezentat drept un laş, un fricos, o persoană lipsită de experienţă. Potrivit ziarului de dreapta, Nicolas Sarkozy a dat acest sfat echipei sale: 'Trebuie să-l hărţuim pe Hollande aşa cum şi ei m-au hărţuit pe mine'.

Şi ieri, în fieful ei, Nathalie Kosciusko-Morizet a respectat consemnul. 'François Hollande este un candidat care se eschivează şi refuză dezbaterile. Are un comportament de rentier', a spus ea în faţa simpatizanţilor UMP. Propunerea vizând organizarea a trei dezbateri, lansată ca o provocare de Nicolas Sarkozy în seara aflării rezultatelor primului tur, a fost imediat respinsă de Hollande. La fel şi cea de organizare a unei dezbateri, lansată de patru mari posturi de radio: Europe 1, France Inter, RMC şi RTL.

'Ceea ce trebuie este o dezbatere mare, lungă, pentru ca toate subiectele să poată fi abordate. Există o tradiţie şi francezii ţin la ea. Nu are niciun rost să organizăm mai multe dezbateri pentru că unii sau alţii vor să schimbe regulile. Televiziunile şi radiourile pot să organizeze împreună această dezbatere', a spus marţi Hollande în drum spre Laon, în departamentul Aisne (nord-estul Franţei). În ceea ce-l priveşte pe Sarkozy, el a acceptat imediat dezbaterea propusă de radiouri, fără să pună nicio condiţie. El l-a ironizat pe rivalul său la mitingul de la Longjumeau: 'Nu este regula? Dar unde este înscrisă această regulă, în ce cod? Cine a făcut-o? Dacă este prea ocupat, să fixăm altă dată, nicio problemă. Domnule Hollande, trebuie să vă asumaţi unele riscuri!'

Un alt subiect al atacurilor este cel legat de dreptul de vot al străinilor, care figurează în programul lui Hollande şi pe care dreapta îl foloseşte ca argument pentru a-i convinge de alegătorii Frontului Naţional tentaţi să voteze stânga în al doilea tur. 'Socialiştii nu mai au votul poular, atunci îl vor pe cel comunitar', spune preşedintele-candidat. 'Aici, la Longjumeau, străinii nu îmi vorbesc de votul în alegeri, ci de probleme legate de locuinţe şi de locurile de muncă. Acest drept de vot al străinilor este un truc al socialiştilor', spune primarul oraşului.

Sarkozy a reafirmat, de asemenea, ideea sărbătorii 'adevăratei' munci la 1 mai, printr-un miting. 'François Hollande a privatizat ziua de 1 mai. Nu am avea dreptul să defilăm? Anul acesta va fi altfel!' Pentru stânga şi sindicate, această propunere este o 'provocare', care 'nu are alt scop decât să-i divizeze pe salariaţi'. Organizaţiile de muncitori văd în ea un fel de declaraţie de război.

Hollande a ripostat ieri atacându-l pe 'candidatul adevăratului şomaj': 'Nu există nici Ťmuncă adevăratăť nici Ťmuncă neadevăratăť, ci necesitatea de a duce o politică ambiţioasă în domeniul muncii pentru relansarea creşterii, scăderea şomajului şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă', o politică diferită de cea care a 'creat şomajul în masă de cinci ani de zile şi care a dus la condiţii din ce în ce mai precare de muncă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor