Sarkozy exclude o alianţă electorală cu extrema-dreaptă

Actualul lider de la Palatul Elysee, Nicolas Sarkozy. (Getty Images)
Epoch Times România
25.04.2012

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a exclus o eventuală alianţă electorală cu Frontul Naţional, formaţiune de extremă-dreapta, dar a dat asigurări că electoratul acesteia nu va fi dat la o parte.

"Nu va exista niciun acord cu Frontul Naţional şi nici miniştri" din Frontul Naţional, a declarat el pentru postul de radio France Info.

"Trebuie să vorbim pentru cei 18% dintre alegători care au votat pentru Marine Le Pen", a adăugat preşedintele.

"Nu îi privesc pe aceşti 18% ca persoane cu idei extremiste (...), dar nu vreau miniştri din Frontul Naţional. Nu am vrut niciodată", a subliniat Sarkozy.

După ce s-a clasat pe a doua poziţie în primul tur al alegerilor prezidenţiale, trebuie să atragă voturile extremei-drepte pentru a-l câştiga pe al doilea.

Însă rivalul său socialist Francois Hollande a afirmat că o parte dintre cei care au votat pentru FN duminică susţin, de fapt, stânga. El a precizat şi că respectă dorinţa candidatului de centru Francois Bayrou, care nu a declarat deocamdată pe cine susţine pentru al doilea tur.

Bayrou a primit 9,1% din voturi duminică, clasându-se pe a cincea poziţie, în urma lui Jean-Luc Melenchon (extrema-stângă).

Surpriză alegerilor a reprezentat-o, însă, candidata FN, Marine Le Pen, care a obţinut 18,1% din voturi. Ea îşi va anunţa poziţia cel devreme în 1 mai, la un miting al formaţiunii sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor