Scandalul TikTok: Trump aprobă acordul, controlul rămâne la chinezi, algoritmul secret la fel

Logoul companiei Tiktok în Culver City, Los Angeles (CHRIS DELMAS/AFP via Getty Images)
A.P.
21.09.2020

Aseară, compania mamă a TikTok, ByteDance, a negat afirmaţiile preşedintelui Trump conform cărora compania ar crea un fond de 5 miliarde USD pentru finanţarea predării „adevăratei istorii americane”.

Bloomberg a dezvăluit duminică dimineaţă că investitorii acordului de vânzare a TikTok au convenit asupra unei evaluări de 60 miliarde USD pentru aplicaţia dezvoltată de compania chineză.

Potrivit Bloomberg, Oracle şi WalMart au fost de acord să cumpere 12,5% şi respectiv 7,5% dintr-o noua companie TikTok Global nou înfiinţată în cadrul acordului aprobat de preşedintele Donald Trump. Sumele combinate pe care ar trebui să le plătească Oracle şi Wal-Mart s-ar ridica astfel la 12 miliarde USD.

În ultimele săptămâni, după ce SUA a început să preseze serios Beijing să vândă operaţiunile americane ale TikTok, opoziţia regimului comunist chinez a fost raportată pe larg.

Uimitor pentru acordul obţinut, se pare că firma mamă - din China - ByteDance va păstra controlul asupra algoritmului secret al companiei, deşi raportul Bloomberg spune că totul este deja fixat, afirmând că păstrarea algoritmului ar arunca acordul în aer. Chiar şi cu algoritmul, 60 miliarde USD pare o sumă enormă pentru o aplicaţie ca TikTok. Fără algoritm, o evaluare atât de ridicată pare extrem de dificil de justificat.

Deşi Bloomberg a sugerat că detaliile referitoare la securitatea datelor şi la operaţiunile pe servere ale companiei au fost soluţionate, a menţionat că multe detalii ale tranzacţiei, inclusiv evaluarea finală, nu sunt finalizate. Iar Beijingul nu a semnat încă nimic.

Poate că cel mai uimitor detaliu este ca acordul, aşa cum a fost descris, ar permite, aparent, companiei ByteDance să păstreze controlul majorităţii acţiunilor.

ByteDance a fost presat să încheie un acord pentru a ceda controlul asupra TikTok când Donald Trump a ameninţat că va interzice aplicaţia în SUA din motive de securitate naţională.

După ce Microsoft Corp a făcut o propunere pentru o achiziţie completă a serviciului, ByteDance a preferat oferta Oracle, în cadrul căreia compania mamă a Tiktok va menţine o participaţie majoritară solidă.

„Am aprobat acordul draft”, a declarat Trump jurnaliştilor sâmbătă în timp ce pleca de la Casa Albă la un miting de campanie în Fayetteville, Carolina de Nord. „Dacă reuşesc, este minunat. Dacă nu, este în regulă şi asta".

Reprezentanţii ByteDance şi Oracle nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Trump a declarat că acordul va crea 25.000 de locuri de muncă în SUA şi că noua companie „nu va avea nimic de-a face cu China”. Orice s-ar întâmpla în continuare, se pare că termenul limită de duminică seară a fost abandonat. Dar nu am fi surprinşi dacă lupta pentru algoritmul secret al companiei va arunca până la urmă acordul în aer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor