Scandalul magistraţilor acoperiţi. Asociaţia Procurorilor îi cere lui Iohannis să intervină
alte articole
Scandalul presupuşilor magistraţi acoperiţi revine din ce în ce mai des în atenţia publică. Consiliul Director al Asociaţiei Procurorilor din România, organizaţie profesională, non-politică şi non-guvernamentală, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintele Klaus Iohannis în care să intervină în această chestiune controversată.
"Ne adresăm dumneavoastră în temeiul art. 80 alin. (2) din Constituţia României care vă acordă prerogativele de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice şi de a exercita funcţia de mediere între puterile statului. Folosim această cale, întrucât cererea noastră de acordare a unei audienţe de lucru a fost amânată sine die de către direcţia de specialitate a Administraţiei Prezidenţiale", se precizează în scrisoarea adresată lui Iohannis, scrisoare publicată pe juridice.ro.
Asociaţia Procurorilor din România a arătat că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, un director din cadrul SRI, Dumitru Dumbravă, a făcut o declaraţie publică potrivit căreia serviciile de informaţii se implică în soluţionarea cauzelor penale până la pronunţarea hotărârii definitive, adăugând totodată că serviciul se consideră partener cu judecătorii, procurorii şi poliţiştii.
"Evident, o asemenea declaraţie aduce grave prejudicii imaginii justiţiei şi a provocat reacţii dure în presă", au subliniat procurorii. Trebuie menţionat însă că, pe lângă reacţiile critice declanşate, sunt însă şi jurnalişti care sunt de părere că declaraţiile generalului SRI au fost răstălmăcite.
De exemplu, jurnalista Ondine Gherguţ susţine că afirmaţia generalului potrivit căreia SRI urmăreşte evoluţia dosarelor până la soluţionare este întoarsă pe toate feţele şi interpretată ca ingerinţă a SRI în treburile Justiţiei, fără a se preciza contextul, şi anume că SRI acţionează ca "structură de suport" a procurorilor, poliţiştilor, judecătorilor, ceea ce "înseamnă că acţionează legal în baza unui mandat de la un judecător, mandat cerut de procuror", astfel că, în opinia ei, nu sunt justificate atacurile "împotrivă unei persoane care a dat un răspuns de bun simţ la o întrebare a unui jurnalist".
Asociaţia Procurorilor din România a subliniat că "aceste luări de poziţii survin după ce fostul Preşedinte al României (Traian Băsescu - n.r.) a afirmat că există ofiţeri acoperiţi în justiţie. Una din asociaţiile profesionale ale magistraţilor a solicitat CSM să apere independenţa justiţiei, iar acest organism, după îndelungi dezbateri contradictorii, a hotărât să ceară CSAT să verifice dacă există ofiţeri acoperiţi în justiţie".
În opinia asociaţiei, CSM nu poate rezolva singur această problemă, motiv pentru care este necesar ca Iohannis să-i confere un plus de autoritate prin prezenţa sa.
"În acest sens, vă rugăm să convocaţi o şedinţă extraordinară a CSM pe care să o prezidaţi, în calitatea pe care legea v-o acordă, să cereţi SRI să-şi precizeze poziţia în mod oficial prin organele sale de conducere şi să solicitaţi ministrului Justiţiei să incrimineze fapta de a fi ofiţer acoperit în justiţie. Numai în acest mod putem repara imaginea justiţiei şi asigura buna funcţionare a acesteia în continuare.
Nu ne pronunţăm pentru întreruperea oricărei cooperări cu serviciile de informaţii, dar cooperarea trebuie efectuată strict în limitele pe care le permite legea. Justiţia, Domnule Preşedinte, este pilonul central al Statutului de Drept şi orice disfuncţionalitate a acesteia afectează grav democraţia şi libertatea cetăţeanului. Sunteţi singura autoritate publică ce poate interveni în mod salutar, redând funcţionalitatea normală, firească a instituţiilor statului", se precizează în scrisoarea adresată preşedintelui.
Recomandăm şi Scandalul "Magistraţilor acoperiţi". Lăzăroiu: Cei care au tolerat asta, inclusiv Băsescu, să-şi asume responsabilitatea
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.