Traian Băsescu: Se confirmă ipoteza că DNA ar putea fi o divize penală a SRI

Interviul acordat de şeful Direcţiei Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, care a precizat că serviciul urmăreşte dosarele chiar şi în timpul în care acestea se află în instanţă, pare să confirme ipoteza că DNA ar fi devenit un fel de divizie penală a SRI, ceea ce ridică un mare semn de întrebare cu privire la atribuţiile serviciului, a declarat joi seară, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 Tv, fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
01.05.2015

Interviul acordat de şeful Direcţiei Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, care a precizat că serviciul urmăreşte dosarele chiar şi în timpul în care acestea se află în instanţă, pare să confirme ipoteza că DNA ar fi devenit un fel de divizie penală a SRI, ceea ce ridică un mare semn de întrebare cu privire la atribuţiile serviciului, a declarat joi seară, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 Tv, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Legat de lucrurile care m-au făcut să mă manifest. În ultimele 7 luni s-a trecut la un alt sistem. Sistemul care s-a aplicat în cei 10 ani ai mandatelor mele a fost, după părerea mea, un sistem decent şi care a dus oricum la condamnarea celor vinovaţi. Şi slavă domnului sunt 7 miniştri care au făcut puşcărie, plus un prim-ministru. Cu domnul Voiculescu în libertate, cu Năstase în libertate, cu Fenechiu în libertate etc. Ce mi s-a părut mie degradant pentru justiţie - spectacolul, spectacolul care a fost enorm şi aici aş veni la interviului domnului general Dumbravă de astăzi şi care este un semnal foarte clar în opinia mea. În primul rând că SRI este implicat. Ce îmi pare rău e că pare a fi implicat mai mult decât am ştiut eu.

Înţeleg domnul general Dumbravă, şeful juridicului de la SRI, spune că urmăresc dosarul în derularea lui probabil la parchete şi de aici vine şi confirmă susţinerea maestrului Cristoiu că DNA ar putea fi o divize penală a SRI. Afirmaţiile de acolo nu sunt uşoare. Ridică semne de întrebare cu privire la respectarea legii şi atribuţiile SRI-ului. Să nu confundăm instituţiile. Procurorul este singurul stăpân al cazului. Eu vă spun că era o practică (când eram eu preşedinte) - primeam informaţii pe anumite domenii dar, din momentul în care SRI sesiza DNA, din acel moment înceta informarea mea pe o anumită problemă.", a declarat Traian Băsescu.

Problema nu este protocolul de cooperare dintre SRI şi DNA în sine, ci legalitatea acestuia, a explicat fostul preşedinte, subliniind că protocolul trebuie să rămână în lege, nu să exceadă legea şi să dea atribuţiuni mai mari şi să diminueze importanţa în cercetarea procurorului.

Este de necontestat însă faptul că SRI a avut un rol extraordinar în adunarea informaţiilor din dosarele de corupţie, informaţii pe care le-a pus la dispoziţia DNA, a continuat Traian Băsescu, care susţine însă că, în prezent, suntem martorii unei lupte între instituţii pentru cine e "tatăl anticorupţiei".

"Acest interviu are cu totul alt tâlc. Cred că se întâmplă următorul fenomen: dacă aţi observat, până acum câteva luni, DNA dădea comunicate, această arestare a fost posibilă şi cu sprijinul SRI. De câteva luni a dispărut chestiunea asta, pentru că DNA a găsit o altă sursă: denunţul. SRI se simte umilit pentru că nu mai e parte a atenţiei publice majore, până acum era DNA şi SRI şi dintr-odată a rămas doar DNA stăpânul anticorupţie.

DNA se şi manifestă altfel de când nu mai scrie în comunicate că a fost ajutat de SRI, probabil parteneriatul cu SRI genera şi un element de sobrietate în atitudinea DNA. În momentul de faţă, DNA are perspectiva de a se afirma mediatic ca a fi singura instituţie care luptă împotriva corupţiei, lucru care i-a deranjat pe cei de la SRI şi au simţit nevoia să se manifeste discret în stilul lor pe un blog care se adresează justiţiei. E şi nedrept să îi iei SRI-ul meritele în lupta anticorupţie", a continuat Băsescu.

Pe de altă parte, jurnalista Ondine Gherguţ susţine că Traian Băsescu "minte cu sau fără intenţie" când susţine că a dispărut "sprijinul SRI" din comunicatele DNA şi invită cetăţenii să intre pe www.pna.ro şi vadă singuri care e realitatea. "Băsescu se alătură detractorilor Anticorupţiei, ai SRI. Constat cu tristeţe... Când era preşedinte apăra instituţiile Anticorupţie; de când e doar "om", nu mai e nici o deosebire între atacurile sale şi ale lui Voiculescu sau A. Năstase", a scris jurnalista pe contul său de Facebook.

În ceea ce priveşte afirmaţia generalului SRI, Dumitru Dumbravă, potrivit căreia serviciul îşi menţine interesul pentru un dosar, în soluţionarea definitivă a acestuia fiind astfel vizate şi aspectele care ţin de corupţia sistemului judiciar, Traian Băsescu a precizat: "Mi se pare surprinzător, nu vreau să etichetez afirmaţia lui Dumbravă. Nu cred că SRI are atribuţiuni să supravegheze dosarul până la sentinţă, pentru că atunci cu uşurinţă putem trage concluzia că îl şi influenţează".

Şeful Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, generalul Dumitru Dumbravă, a declarat joi, într-un interviu acordat juridice.ro, că SRI este unul dintre anticorpii bine dezvoltaţi şi echipaţi pentru însănătoşirea societăţii şi eliminarea corupţiei iar colaborarea cu autorităţile judiciare cu atribuţii în materie a ajuns la cote de neimaginat.

Potrivit generalului SRI, dacă în urmă cu câţiva ani SRI consideră că şi-a atins obiectivul odată cu sesizarea PNA (actualul DNA), în prezent Serviciul îşi menţine interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Generalul a subliniat însă că SRI acţionează în lupta anticorupţie "ca structură de suport a autorităţilor judiciare cu atribuţii în materie".

"Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii.", a precizat Dumitru Dumbravă.

Jurnalista Ondine Gherguţ susţine că afirmaţia potrivit căreia SRI "urmăreşte evoluţia dosarelor" este întoarsă pe toate feţele si interpretată ca ingerinţă a SRI în treburile Justiţiei, fără a se preciza contextul, si anume că SRI actionează ca "structură de suport" a procurorilor, poliţiştilor, judecătorilor - "asta inseamnă că acţionează în baza unui mandat de la un judecător, mandat cerut de procuror. Adică SRI acţionează legal. Numai proştii şi cei care au interes pot lansa atacuri împotriva unei persoane care a dat un răspuns de bun simţ la o intrebare a unui jurnalist. Dintre cei care atacă acum SRI, bănuiţi pe cineva de prostie? Ce mizerie".

Vă recomandăm să citiţi interviul susţinut de generalul SRI - Şeful Direcţiei Juridice a SRI.: "Sunt unii care-şi numără banii primiţi drept mită, crezându-se imuni"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor