NATO vede o mobilizare militară serioasă la graniţa ruso-ucraineană


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a denunţat marţi ceea ce el numeşte o serioasă mobilizare militară rusă atât în interiorul Ucrainei cât şi pe partea rusă a graniţei dintre cele două state, şi a cerut Moscovei să îşi retragă trupele.

Stoltenberg a declarat reporterilor, înaintea unei întâlniri cu miniştrii UE ai apărării, că NATO a înregistrat mişcări de trupe, echipamente, tancuri, artilerie şi sisteme avansate de apărare aeriană – o mişcare care încalcă puternic acordul de încetare a focului încheiat în Minsk la începutul lunii septembrie.

În ciuda existenţei sale, acordul a fost încălcat de mai multe ori de la încheierea sa, dar în ultimele zile situaţia a devenit şi mai tensionată în regiune.

Rusia neagă faptul că furnizează arme sau soldaţi pentru a susţine o rebeliune separatistă prorusă din estul Ucrainei, care a început după alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-Moscova în cadrul unor proteste în masă în luna februarie.

Kremlinul a negat şi săptămâna trecută acuzaţiile similare formulate de comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, care a declarat că alianţa a observat echipamente militare sosind din Rusia în regiunile din estul Ucrainei ocupate de rebelii separatişti proruşi.

General-maiorul Igor Konaşenkov, un oficial al ministerului rus al apărării, a respins comentariile lui Breedlove de săptămâna trecută, spunând că sunt “vorbe goale” îndreptate împotriva Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe