Steinmeier: Europa se îndreaptă către o confruntare

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier (JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)

Rusia a cerut garanţii de 100% că Ucraina nu se va alătura Alianţei Nord-Atlantice, conform unui oficial din Kremlin.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus, a adăugat că apropierea treptată a NATO de graniţele Rusiei nelinişteşte tot mai mult Moscova întărind afirmaţiile lui Vladimir Putin care a declarat că SUA nu vor îmblânzi niciodată Rusia în privinţa Ucrainei.

În timpul unei conferinţe comune de presă în Moscova cu omologul său Sergei Lavrov, ministrul de externe german, Steinmeier a declarat că în condiţiile intensificării luptelor din estul Ucrainei nu vede nici un motiv de optimism şi că Europa se îndreaptă către o confruntare în loc de o cooperare.

Steinmeier a cerut de asemenea ca Rusia să respecte acordul de încetare a focului în estul Ucrainei care a fost încheiat în Minsk la începutul lunii septembrie.

De asemenea, NATO a avertizat în privinţa intensificării prezenţei militare ruseşti în teritoriul ocupat de separatiştii proruşi în estul Ucrainei precum şi la graniţa ruso-ucraineană.

Dar Peskov a negat afirmaţiile, acuzând NATO că încalcă o promisiune istorică prin apropierea treptată de graniţele Rusiei.

El a declarat că alianţa încearcă să rupă echilibrul de putere.

În cadrul unei apariţii televizate, Putin a declarat unui grup de separatişti proruşi că SUA doresc să “ne îmblânzească, să îşi rezolve problemele pe spinarea noastră. Americanii doresc să domine şi să influenţeze. Nimeni în istorie nu a reuşit să obţină acest lucru cu Rusia şi nimeni nu va reuşi.”

Putin a mai adăugat că sancţiunile americane şi europene împotriva Rusiei merg împotriva propriilor interese ale acelor ţări şi că Rusia – a cărei monedă are de suferit datorită sancţiunilor – va înregistra o creştere în industriile sale, contrar estimărilor economice din afara ţării.

Luni, UE a fost de acord să nu intensifice sancţiunile împotriva Moscovei deşi Occidentul continuă să acuze Rusia de o implicare directă în conflictul ucrainean – lucru negat de Kremlin.

În luna martie, Uniunea Europeană a impus sancţiuni datorită anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea. Acestea au fost urmate de alte sancţiuni UE şi americane după ce Rusia a fost acuzată de înarmarea rebelilor separatişti şi trimiterea de luptători ruşi în estul Ucrainei.