Scandal uriaş în Parlament: Pesediştii conduşi de Simonis URLĂ că moţiunea anti-Ghinea a fost adoptată

Alfred Simonis
Andrei Pricopie
15.06.2021

Camera Deputaţilor a respins, marţi, moţiunea simplă depusă de social-democraţi împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, de la USR-PLUS. Documentul a fost intitulat "Cristian Ghinea, de la zero la abis!".

S-au înregistrat 171 de voturi "împotrivă", 143 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Invocând o serie de prevederi legislative, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a pretins că moţiunea a fost de fapt adoptată, căci s-a votat electronic şi doar actele normative pot fi supuse votului electronic, iar moţiunea nu este act normativ. A contestat astfel votul dat de cei de acasă de la distanţă, prin tablete. La fel a susţinut şi liderul AUR George Simion, care a avertizat-o pe preşedinta de şedinţă Cristina Prună, de la USR-PLUS, că riscă să fie acuzată de abuz în serviciu.

"Rezultatul pe votul din sală ne arată diferenţa de peste 20 de voturi în favoarea adoptării. Doamna preşedinte, oricât de ataşată aţi fi de domnul Ghinea, nu puteţi lua în considerare voturile date pe tabletă. Colegii dvs. trebuiau să fie în sală să îl susţină pe Ghinea. O decizie CCR subliniază că moţiunea simplă nu e act normativ, dacă moţiunea nu e act normativ, înseamnă că nu aveţi dreptul, confrom legii, să luaţi în calcul voturile online. Prin urmare, să plece Ghinea, moţiunea a fost adoptată", a declarat Simonis, care susţine că "votul pe cartele din sală" a fost câştigat.

În replică, liderul USR Ionuţ Moşteanu l-a contrazis pe Simonis şi a sublinat că inclusiv în sală coaliţia de guvernare a câştigat votul cu o diferenţă de zeci de voturi.

La fel şi liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a respins teoria lui Simonis şi a arătat că în acelaşi mod s-a procedat şi în cazul celorlalte voturi pe moţiunile simple din trecut.

Scandalul poate fi urmărit pe video de la minutul 22:10.

În cadrul dezbaterilor care au avut loc cu o zi în urmă, PSD a lansat acuzaţii peste acuzaţii la adresa lui Ghinea, acuzaţii ce au mers până la insinuarea că ministrul va trebui să răspundă penal pentru PNRR.

"Faceţi-vă un serviciu şi plecaţi sau rugaţi-vă de Cîţu să vă demită, pentru că astfel veţi scăpa de răspunderea penală pentru contractele frauduloase care se vor încheia", i-a transmis Alfred Simonis lui Ghinea.

La rândul lor, liberalii au catalogat moţiunea simplă drept un exerciţiu de retorică pesedistă.

"PSD este groparul proiectelor cu bani europeni în România. (...) Domnilor de la PSD, această moţiune arată, dincolo de retorica populistă, că vă e frică de faptul că PNRR va fi un succes. Temeţi-vă, pentru că PNRR va avea succes, vom face investiţiile din aceşti bani, vom realiza o creştere economică sănătoasă şi vom arăta cetăţenilor cum se guvernează bine o ţară", au punctat liberalii.

De partea sa, cel vizat, Cristian Ghinea a susţinut că textul moţiunii depuse de PSD este o însăilare de minciuni, dezinformări şi contraziceri flagrante contrazise de fapte reale.

"Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspenda contul pentru Fake News", i-a transmis Ghinea liderului PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor