Scandal legat de modul în care Italia a administrat focarul de virus Wuhan. Oficial OMS acuzat de minciuni

Virusul Wuhan face valuri în Italia
Virusul Wuhan face valuri în Italia (ANDREAS SOLARO/AFP via Getty Images)

Procurorii italieni afirmă că un oficial de rang înalt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii i-a minţit în ceea ce priveşte raportul OMS referitor la răspunsul Italiei la pandemia virusului Wuhan, dezvăluind, vineri, comunicări private care ar putea să implice agenţia de sănătate a ONU într-un nou scandal.

Procurorii din Bergamo l-au pus sub investigaţie pe doctorul Ranieri Guerra, pe atunci director adjunct al OMS, pentru că le-ar fi făcut declaraţii false acestora atunci când a acceptat în mod voluntar să fie audiat, în noiembrie. Guerra a fost legătura OMS cu guvernul de la Roma după ce Italia a devenit epicentrul focarului COVID-19 în Europa, anul trecut.

Procurorii nu l-au acuzat pe Guerra de vreo infracţiune, subliniind acuzaţiile într-un document provizoriu trimis ministerelor italiene de Externe şi Justiţie care îl descriu doar ca fiind una dintre cele şase persoane implicate în anchetă.

Guerra nu a răspuns imediat la un e-mail care solicita comentarii. Conform agenţiei de ştiri Agi, Guerra a declarat că este şocat şi „profund tulburat” că procurorii l-au pus sub investigaţie, că se aştepta ca OMS să le răspundă şi rămâne disponibil pentru clarificări suplimentare.

Procurorii investighează imensul număr al morţilor din cauza COVID-19 din Bergamo şi dacă lipsa de pregătire a Italiei în faţa pandemiei a jucat un rol. Ancheta lor s-a extins pentru a include raportul OMS cu privire la răspunsul Italiei la focar, care a dezvăluit că guvernul italian nu îşi actualizase planul de pregătire pentru pandemie din 2006.

OMS a retras raportul de pe site-ul său web pe 14 mai, la o zi după ce a fost publicat, şi nu l-a republicat niciodată. Dispariţia documentului a sugerat că OMS l-a retras pentru a scuti guvernul italian de critici, scandaluri şi răspundere.

Guerra a deţinut o poziţie de vârf în Ministerul Sănătăţii italian în perioada 2014-2017, când planul de pregătire pentru pandemie ar fi trebuit actualizat pentru a se conforma directivelor UE.

Atunci când a fost întrebată dacă Guerra sau guvernul italian au intervenit pentru a retrage raportul, OMS a spus că acesta a fost depublicat de biroul său regional din Copenhaga din cauza „inexactităţilor faptice”.

Însă documentaţia adunată de procurorii din Bergamo, făcută publică pentru prima dată de un material RAI, a indicat faptul că Guerra a instrumentat retragerea raportului. Documentaţia a inclus fotografii ale convorbirilor private pe chat-uri Whatsapp între Guerra şi un oficial italian din domeniul sănătăţii publice, dr. Silvio Brusaferro.

Într-un chat din 14 mai 2020, Guerra i-a scris lui Brusaferro că decizia de a retrage raportul era cunoscută de conducerea OMS: „În cele din urmă am fost la Tedros şi am dat jos documentul” - o referire la directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Biroul de presă al OMS, într-un e-mail trimis vineri către The Associated Press, a negat faptul că Tedros ar fi fost implicat în scoaterea raportului şi a insistat că toate deciziile cu privire la retragere au fost făcute de biroul de la Copenhaga.

„Directorul general nu s-a implicat el însuşi în elaborarea, publicarea sau retragerea raportului”, se nota în e-mail, susţinând că a fost eliminat deoarece „conţinea inexactităţi şi neconcordanţe” şi fusese publicat prematur.

OMS adăugat că Guerra nu mai era asistent al directorului general, ci mai degrabă un „consilier special”.

Procurorii au citat comentariile lui Guerra, despre care au spus că sunt contrazise de fapte şi au concluzionat că „Guerra a lucrat personal la eliminarea raportului de pe site-ul OMS”.

Anterior, e-mailurile arătaseră că Guerra a încercat să-l determine pe unul dintre autorii principali ai raportului, dr. Francesco Zambon, să modifice datele din raport înainte de a fi publicat - pentru a afirma că Italia şi-a „actualizat” planul de pandemie în 2016, ceea ce era fals. Zambon a refuzat şi a depus o plângere internă a denunţătorilor, susţinând că Guerra a încercat să-l preseze să schimbe datele.

Zambon a demisionat recent.

Procurorii au prezentat acuzaţiile împotriva lui Guerra într-o cerere formală de opt pagini adresată Ministerului italian de Externe, solicitând asistenţa acestuia pentru a obţine cooperarea OMS în ancheta lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe