Scăderea consumului uneşte Europa

(photos.com)
Mioara Stoica
15.04.2013

Există o situaţie generală care uneşte cetăţenii Europei care sunt mai săraci, rata şomajului atingând niveluri fără precedent. Evident, în datele de consum din zona euro, anul 2012 a fost declarat „annus horribilis”, relatează luni presa italiană.

Italienii se gândesc de două ori înainte de a cumpăra o pereche nouă de pantofi, francezii amână cumpărarea maşinii, spanioli datorită situaţiei imobiliare nu reînnoiesc obiectele necesare pentru casă. În Grecia se fac economii chiar şi la medicamente.

Dacă adăugaţi indicatorii de încredere şi vânzările cu amănuntul la minimele istorice, perspectivele nu sunt roz nici pentru viitor: pentru BCE, în fapt, cheltuielile de consum vor rămâne în zona euro foarte slabe în următoarele luni şi în conformitate cu Comisia Europeană este nevoie să se aştepte anul 2014 pentru a avea un răspuns timid de schimbare a tendinţei.

După cum s-a relatat, anul trecut, familiile italiene şi-au văzut puterea de cumpărare la nivelul anilor '90 şi cheltuielile pentru consumul final este redus cu 1,6 la sută la vânzări cu amănuntul, care au scăzut în luna ianuarie pentru a şaptea lună consecutiv. Germania nu este complet imună. În Spania, declinul cheltuielilor de consum a fost şi mai pronunţat (-2,5%), în timp ce cele mai recente date privind achiziţiile, au raportat o scădere bruscă de aproximativ 10 la sută. În Grecia, în terapie intesivă sub egida UE şi FMI, prăbuşirea cheltuielilor a fost de 9,6 la sută. O altă veste proastă pentru o ţară în care consumul privat este în valoare de trei sferturi din PIB.


În 2012, şocul a fost simţit mai puţin în ​​Franţa, dar în luna februarie a acestui an a fost marcată o trezire la realitate: cheltuielile gospodăriilor au arătat o încetinire de 2,9 la sută. Dacă adăugăm cele 3 milioane de şomeri, o creştere slabă şi un deficit PIB, care atinge aproape 5 la sută, putem înţelege de ce Parisul este considerat de economişti „noul om bolnav” al Europei.

Numai Germania ţine situaţia turbulenţelor sub control cu cheltuielile de uz casnic la 2,4 la sută, deşi într-un ritm mai lent decât în anii precedenţi. Toate acestea sunt rezultatul unui cocktail exploziv generat de rata ridicată a şomajului şi efectul politicilor de austeritate.

O investigaţie făcută de Visa Europe referitoare la consumurile famiilor pe baza tranzacţiilor efectuate cu carduri Visa, indică o tendinţă medie de plată în al patrulea trimestru al anului 2012, în UE.

Se notează totuşi o Europa împărţită în două: pe de o parte Nordul condus de Germania, cu consumul în creştere iar pe de altă parte ţările mediteraneene (Italia, Spania şi Grecia) care au probleme.

Dar există o trăsătură care uneşte cele două zone, datorită crizei se caută soluţii de cheltuieli inteligente: consumatorii s-au limitat la cheltuieli esenţiale şi au devenit mai atenţi la modul de cumpărare.

La ce ne putem aştepta în următoarele luni? În conformitate cu previziunile economice din iarnă ale Comisiei UE, consumul privat în euro, după ce a scăzut la 0,7%, în 2012, ar trebui să marcheze o uşoară îmbunătăţire (-0,4%) în acest an, în timp ce o timidă creştere ( 0,5%) va veni abia în 2014.

"Ţările europene - a declarat Silvio Peruzzo, economist senior la Nomura - se concentrează în principal pe reforme pentru îmbunătăţirea ofertei, cum ar fi cele de pe piaţa forţei de muncă şi de liberalizare. Acum este nevoie de măsuri pentru a stimula creşterea. În caz contrar, vom întâmpina riscul unei opriri bruşte fără a vedea lumina de la capătul tunelului. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor