Sarkozy vs Hollande, o dezbatere care se anunţă cu scântei

Totul este gata pentru ca miercuri Nicolas Sarkozy şi François Hollande să participe la dezbaterea transmisă în direct, de postul privat TF1 şi de cel public France 2, începând cu orele 9 seara.
Ex-preşedintele francez de dreapta Nicolas Sarkozy şi preşedintele actual Francois Hollande. (ERIC FEFERBERG / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
02.05.2012

Totul este gata pentru ca miercuri Nicolas Sarkozy şi François Hollande să participe la dezbaterea transmisă în direct, de postul privat TF1 şi de cel public France 2, începând cu orele 9 seara. Dezbaterea va dura două ore şi jumătate şi va cuprinde patru calupuri tematice (economie, societate, instituţii, politica externă). Potrivit celor convenite, temperatura în platou va fi de 20 grade, iar masa va avea 2,45 metri, notează miercuri ziarul La Razon.

Întâlnirea faţă în faţă dintre cei doi candidaţi este o tradiţie politică şi mediatică în Franţa din 1974. A fost întreruptă doar în 2002, când Jacques Chirac a refuzat să intre în dezbatere cu extremistul Jean-Marie Le Pen. În pofida interesului suscitat, dezbaterile au marcat rareori o cotitură în sondaje. Potrivit lui Jérôme Fourquet, de la institutul IFOP, 'istoria celei de-a V-a Repúblici arată că dezbaterea, oricât de importantă ar fi, niciodată nu a răsturnat raportul de forţe'.

Prima întâlnire faţă în faţă dintre Valéry Giscard d'Estaing şi François Mitterrand, din 1974, a contribuit însă la victoria strânsă a candidatului liberal, care i-a lansat adversarului socialist: 'Dv. nu deţineţi monopolul inimilor'. Liderul PS a trebuit să aştepte şapte ani pentru a-i restituie săgeata lui Giscard, în dezbaterea care i-a reunit în 1981. 'Aveţi curaj să repetaţi refrenul de acum şapte ani: omul trecutului. Este deranjant, mai ales că în acest răstimp aţi devenit un om al pasivităţii', i-a replicat Mitterrand, care câteva zile mai târziu devenea primul socialist care ajungea la Elysee.

Devenit deja un patriarh al naţiunii, lui Mitterrand nu i-a fost greu să-l învingă pe Jacques Chirac şi să fie reales confortabil, în alegerile din 1988. 'În seara aceasta, eu nu mai sunt prim-ministru şi dv nu mai sunteţi preşedinte al Republicii. Prin urmare vă rog să mă lăsaţi să mă adresez cu domnul Mitterrand', i-a lansat Chirac lui Mitterrand, care i-a replicat sec: 'Aveţi dreptate, domnule prim-ministru'.

În dezbaterea din seara aceasta, nu poate fi subestimat niciunul dintre candidaţi, amândoi fiind foarte buni oratori. François Hollande, care până acum s-a arătat mai puţin combativ pentru a scoarte în evidenţă faţa opusă a preşedintelui, îşi va scoate probabil ghearele. Ar fi o greşeală din partea lui Nicolas Sarkozy să păşească prea încrezător în platoul de televiziune. Sarkozy este obligat să recupereze din distanţă, după primul tur al alegerilor, şi va fi mai agresiv.

În pofida talentului său oratoric, preşedintele-candidat va avea în faţă un adversar pe măsură care stăpâneşte bine ironia muşcătoare. Hollande ştie să-şi atragă de partea sa spectatorii. La rândul lui, Sarkozy este foarte greu de destabilizat. Ca bun avocat, este un expert în a nega ceea ce este evident şi ştie să întoarcă loviturile în favoarea sa.

Cei nehotărâţi ar putea aştepta sa vadă dezbaterea pentru a lua o decizie. Deşi este fenomen în ambele sensuri, având în vedere că lectura dezbaterii nu este univocă. În alegerile unde candidaţii se află pe poziţii foarte strânse, dezbaterile joacă un rol relevant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor