Sarcofag spectaculos, pregătit de regina Margareta a II-a a Danemarcei

Lucrările uimitorului sarcofag, care a costat trei milioane de euro, au fost terminate după 15 ani.
Sarcofagul reginei Margareta a II-a a Danemarcei (Instagram Royal House Denmark)
Mioara Stoica
29.04.2018

Regina Margareta a II-a a Danemarcei este o femeie prevăzătoare. Sau, cel puţin, aşa rezultă din decizia de a-şi comanda din timp sicriul în care se vor odihni rămăşiţele sale pământeşti. La trei luni după moartea soţului său, Prinţul Henrik, au fost terminate, după 15 ani, lucrările sarcofagului cerut de monarh.

Sicriul este opera artistului Bjørn Nørgaard, unul dintre cei mai prestigioşi din Danemarca, el însuşi numind lucrarea „Sakofag“. Acesta a fost plasat în capela Santa Birgette din Catedrala Roskilde, Copenhaga.

Sarcofagul, care măsoară mai mult de trei metri lungime şi cântăreşte şapte tone, a fost construit din sticlă, făcând referire, potrivit artistului, la viaţa transparentă pe care a dus-o Margareta a II-a. Dar aceasta nu este singura referinţă care poate fi văzută în această lucrare originală, demnă de o regină.

Catafalcul este fabricat din gresie de Franţa, patria soţului ei, care a murit în luna februarie a.c., iar cei trei piloni care îl susţin sunt din granit danez, bazalt feroez şi marmură din Groenlanda - materialele provenite din cele trei ţări care alcătuiesc regatul Danemarcei. Capetele de elefant care împodobesc cei trei piloni, modelaţi în argint, reprezintă insigna Ordinului Elefantului.

 (Instagram Royal House Denmark)
(Instagram Royal House Denmark)

Prinţul Henrik are un loc rezervat în capelă, deşi corpul său nu va fi alături de cel al soţiei, cu care a fost căsătorit timp de 51 ani. Monarhul, conform voinţei lui, a fost incinerat şi cenuşa aruncată în mare.

Prinţul Henrik, Prinţ Consort al Danemarcei, a declarat că nu vroia să fie îngropat alături de soţia sa, fiind „nemulţumit” că nu a primit titlul de Rege Consort. Henrik s-a căsătorit cu regina în 1967 şi atunci a primit titlul nobiliar de Prinţ Consort, dar a rămas doar cu acesta chiar şi după ce soţia sa a devenit regină, în 1972, după moartea tatălui său, Frederik al IX-lea.

Dar, cu un an înainte să moară, Henrik a renunţat şi la titlul de Prinţ Consort. Lene Balleby, purtătorul de cuvânt al Royal Danish House, a declarat pentru tabloidul BT: „Nu este un secret faptul că prinţul a fost nefericit timp de mai mulţi ani pentru rolul şi titlul care i-au fost alocate în monarhia daneză. Această dezamăgire s-a mărit tot mai mult în ultimii ani. Pentru prinţ, decizia de a nu fi îngropat alături de regină este consecinţa naturală a faptului că nu a fost tratat ca egal de soţia sa, neobţinând titlul şi rolul pe care le dorea”.

Henrik şi Margaret, în vârstă de 78 ani, ar fi trebuit să fie îngropaţi împreună în Catedrala Roskilde.

Fotografiile în care este înfăţişat procesul de construcţie a sarcofagului au fost răspândite prin intermediul reţelelor sociale ale casei regale daneze. A participat, de asemenea, Pavel Sting, realizator de filme documentare, care a înregistrat întregul proces de asamblare şi va lansa un film care urmează să fie numit „Sarcofagul unei regine”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor