Sărbătoarea Culturii Naţionale

”Ziua Culturii Române” desfăşurat la Muzeul Naţional de Artă al României
”Ziua Culturii Române” desfăşurat la Muzeul Naţional de Artă al României (Epoch Times România)

Marţi, 15 Ianuarie, de la ora 18.30, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), ce-şi are sediul în Palatul Regal din Bucureşti, a fost sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, declarată astfel în onoarea aniversării naşterii poetului Mihai Eminescu. Manifestarea a avut loc la iniţiativa ministrului Culturii, prof. dr. Daniel Barbu.

La eveniment, au fost invitaţi să participe membrii Casei Regale a României, ai Guvernului României, ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, directori ai instituţiilor culturale şi conducătorii uniunilor de creaţie.

Cuvântul de bun venit le-a fost adresat oaspeţilor de Roxana Theodorescu, director general al MNAR, după care au rostit alocuţiuni ministrul Culturii şi acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Referindu-se la globalizare şi la efectele ei, acad. Ionel Haiduc a subliniat că un risc major este reprezentat de ”pierderea identităţii şi a continuităţii naţiunilor, definită prin cultură, limbă, tradiţie şi spiritualitate”.

În acest sens, preşedintele Academiei Române a declarat că respectiva tendinţă este valabilă, în ţara noastră, în câteva direcţii, printre care ”neglijarea culturii naţionale în favoarea culturii de import, presiunea exercitată de limbile străine, în special engleza, asupra limbii naţionale, tratamentul superficial şi distorsionat al istoriei naţionale, promovarea violenţei, a revoluţiei sexuale în mass-media şi în jocurile video, precum şi promovarea pseudo-ştiinţelor în defavoarea adevăratelor ştiinţe”.

Programul a inclus şi vizita invitaţilor în expoziţiile ”Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti 1830 – 1930” şi ”Mărturii. Frescele Mânăstirii Argeşului”, deschise la MNAR, care aduc în atenţia publicului momente istorice şi opere de artă definitorii pentru cultura românească.

Manifestarea a culminat cu un recital susţinut de maestrul Alexandru Tomescu, care a interpretat lucrările: ”Preludiul în Mi major”, de Johann Sebastian Bach; ”Lăutarul”, de George Enescu; ”Sonata a III-a”, de Eugene Ysaye; ”Recitativ” şi ”Scherzo Capricio”; ”Baladă”, de Ciprian Porumbescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură