Şapte companii aviatice din Europa se plâng liderilor politici în legătură cu taxa de poluare
Şapte companii aviatice importante din Europa le-au scris liderilor politici pentru a se plânge în legătură cu taxa pe emisiile de dioxid de carbon introdusă recent.
Semnatarii - Airbus, British Airways, Lufthansa, Air France, Air Berlin, Iberia şi Virgin Atlantic - au avertizat că această taxă pune în pericol locurile de muncă şi afacerile. Societăţile sunt îngrijorate în legătură cu competitivitatea în ţările care nu respectă Schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS). Atât China, cât şi Statele Unite se opun taxelor.
"Măsura ameninţă peste 1.000 de locuri de muncă (în cadrul Airbus - n.r.) şi alte 1.000 în cadrul lanţului de furnizori", a explicat directorul general al Airbus, Thomas Enders.
Şeful EADS, compania mamă a Airbus, a anunţat săptămâna trecută că Beijingul a suspendat achiziţia de avioane construite de societăţile europene din cauza taxei.
Într-un proiect de scrisoare văzut de reporterii BBC, companiile le cer politicienilor să găsească o "soluţie de compromis (...) care să liniştească îngrijorarea ţărilor terţe, apărând în acelaşi timp integritatea pentru mediu a Schemei europene de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră".
Semnatarii consideră că propunerile ar trebui suspendate până când se va aproba un plan global privind emisiile.
Scrisorile au fost trimise mai mult lideri, printre care David Cameron, Angela Merkel şi Francois Fillon.
Potrivit Ministerului AfacerilorEuropene, EU ETS are rolul de a încuraja reducerea emisiilor de CO2, prin autorizarea producerii unei cantităţi anuale limitate de dioxid de carbon, corelată cu obligaţia ca emisiile suplimentare să fie acoperite prin achiziţia de certificate de emisii - un certificat pentru fiecare tonă de CO2 produsă.