Săptămânalul economic Héti Vilaggazdasag avertizează asupra unui exod al familiilor tinere şi elitelor ungare
alte articole
Ungaria se confruntă în prezent cu un adevărat exod al elitelor şi familiilor tinere, în special persoane cu cea mai înaltă calificare. Semnalul de alarmă a fost tras de influenta revistă săptămânală economică ''Héti Vilaggazdasag'', în opinia căreia, în ultimii ani, de când premierul eurosceptic şi naţionalist-populist Viktor Orban a preluat mandatul, 500.000 de unguri au plecat din ţară, relatează cotidianul italian La Repubblica.
Este vorba de mai mult decât dublul celor 200.000 de unguri care au fugit, de multe ori pe jos, prin zăpadă, până la frontiera cu Austria, după invazia brutală şi sângeroasă a diviziilor, forţelor speciale şi infanteriei sovietice, trimise de Hruşciov în noiembrie 1956 pentru a zdrobi revoluţia democratică maghiară şi după eforturile depuse de liderul comunist reformator de atunci, Imre Nagy, pentru independenţă şi un socialism democratic cu faţă umană.
În îndepărtatul an 1956, populaţia ungară era aproximativ echivalentă cu cea actuală. La vremea aceea, a fost vorba mai mult de instinctul de a fugi din disperare şi dorinţa de a începe o viaţă nouă în străinătate, din cauza politicii regimului autocratic, decât de a fugi de diviziile sângeroase ale Armatei Roşii.
Acum este vorba de o jumătate de milion din zece milioane de locuitori. Guvernul ungar neagă fenomenul. Recunoaşte însă că este în curs un exod, dar vorbeşte de 170.000 de persoane care au plecat. Potrivit La Repubblica, dacă un regim obişnuit să cenzureze şi să difuzeze numai adevăruri oficiale recunoaşte prin cifre corectate că fenomenul este de proporţii după '56 încoace, înseamnă că problema este serioasă.
Confirmări vin şi din date din sursă germană, citate de 'Heti Vilrggazdasag', potrivit cărora, în 2011, 40.000 de unguri s-au mutat în Germania, iar cifra pentru prima jumătate a anului trecut a fost de peste 25.000. Guvernul vorbeşte însă de numai 8.000 de unguri emigraţi în Germania.
Cei 500.000 de emigranţi menţionaţi de săptămânalul ungar nu sunt şomeri săraci şi neinstruiţi, nici oameni din mediul rural sau perdanţi ai situaţiei economice, precum cei care părăsesc România sau chiar Polonia care are încă creştere economică, relevă ziarul italian. Majoritatea sunt tineri şi personal calificat. În rândul studenţilor, numărul expatriaţilor, conform unor mass-media critice, ar fi crescut de zece ori după modificările constituţionale care prevăd obligativitatea de a munci ani de zile în ţară sau de a rambursa bursa de studii dacă, în calitate de studenţi săraci, au absolvit facultatea cu ajutorul unor subvenţii publice. O măsură care contravine oricărei norme drept şi valori europene, subliniază cotidianul.
Ungaria este pe cale să piardă 12% din populaţia activă şi prin urmare dintre contribuabili iar exodul ameninţă, potrivit 'Heti Vilrggazdasag', să genereze o gaură în veniturile fiscale, pe care numai o creştere demografică consecventă şi foarte rapidă ar putea să o compenseze pe termen mediu.
Rata de depresie colectivă, pesimism şi disperare din Ungaria cufundată de acum în recesiune este cea mai mare din Europa, după cea din Grecia, potrivit unor studii internaţionale precum cel foarte recent al institutului Nielsen.
Executivul de la Budapesta, mai scrie La Repubblica, a fost singurul guvern european care nu a furnizat Eurostat datele privind şomajul pentru anul trecut. Totodată, nu s-a decis încă să dezvăluie numărul de cetăţenii slovaci, români, sârbi şi ucraineni de origine maghiară, cărora le-a acordat cetăţenia. Acest demers ar fi fost făcut, potrivit opoziţiei şi unor mass-media independente, şi pentru a-şi asigura voturi în scrutinul de anul viitor.
Între timp, elitele pleacă din Ungaria şi tot mai des personalităţi culturale. După ce laureatul Premiului Nobel, Imre Kertész, a plecat de mai mult timp la Berlin şi şi-a dăruit arhiva Germaniei - 'pentru că aici mă simt în siguranţă' - un cunoscut cantautor angajat, Peter Gerendas, dezavantajat, criticat şi chiar atacat de tineri ultraşi violenţi pe stradă deoarece este evreu, a decis să plece definitiv din ţară.