Şalaru: Cantitatea de marfă transportată în Transnistria este în creştere

Ana Chitoroagă
24.05.2012

Cantitatea de marfă transportată în Transnistria este în creştere şi reluarea traficului feroviar de mărfuri prin această regiune decurge în mod normal a declarat ministrul Transportului, Anatol Şalaru. Aceste declaraţii vin după ce noua şefă a misiunii OSCE la Chişinău, Jennifer Brush a declarat, în urmă cu câteva zile, că nu este mulţumită de modul în care decurge traficul de marfare prin Transnistria.

În acest sens, potrivit Europa Liberă, Şalaru a menţionat:"Probabil că şi doamna respectivă a fost dezinformată. În presă au apărut informaţii eronate. Puteau să ne întrebe: domnilor, dar ce se face, se mişcă ceva acolo, sau nu? Nu putem să ne aşteptăm că din primele zile vor fi transportate milioane de tone".

Totodată ministrul spune că în urma reluării traficului, întreprinderea Calea Ferată nu înregistrează pierderi, iar dacă apar, ar trebui să se conformeze: "Anterior, calea parcursă de tren pe teritoriul Moldovei era mai lungă şi ei câştigau plimbând marfa prin gări. Astăzi calea este mai scurtă şi ei trebuie să-şi optimizeze cheltuielile, să facă reduceri de personal, să-şi modernizeze parcul de vagoane şi de locomotive, şi atunci nu vor fi nici un fel de probleme".

Amintim că, după o pauză de şase ani, circulaţia transportului feroviar de marfă pe segmentul transnistrean a fost reluată la 26 aprilie 2012. Prima garnitură de tren încărcată cu armătură produsă la uzina metalurgică din localitate a pornit de la Râbniţa spre Ucraina.

Totodată, recent, noua şefă a misiunii OSCE la Chişinău a declarat că este dezamăgită că de la semnarea documentului doar un singur tren a circulat spre Râbniţa, explicând că OSCE nu îşi doreşte să medieze semnarea unui acord simbolic. Mai mult Gennifer Brush speră că circulaţia regulată a trenurilor va fi reluată cât mai curând: ”Cu siguranţă nu vrem să ajungem în situaţia în care am ajutat la semnarea unui acord care a dus doar la o călătorie simbolică după care nu se mai întâmplă nimic. Se pare că sunt multe probleme tehnice şi am fost de trei ori la Tiraspol săptămâna trecută şi am discutat cu ambele părţi pentru a vedea cum putem face ca trenurile să meargă din nou”, a precizat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor