Salariul mediu net a crescut cu 4 lei în septembrie

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Ioana Statescu
06.11.2012

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna septembrie 2012, de 2.122 lei, cu 0,2% mai mare decât în luna august, iar cel net de 1.538 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 4 lei (0,3%), se arată în ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.296 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (845 lei), transmite ziarul Capital.

Acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie) sunt factori care determină fluctuaţiile câştigului salarial din cursul anului. Acestea influenţează creşterile sau scăderile, în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Astfel, în luna septembrie 2012, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă. În ceea ce priveşte creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna august 2012, din sectorul economic, acestea s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri semnificative, de 22,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv de 18,6% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

S-au înregistrat creşteri între 7% şi 11,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor textile şi între 2% şi 4% în activităţi de editare, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi profesionale, precum şi în activităţi ştiinţifice şi tehnice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

În unele activităţi economice, scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost cu 20,8% în alte activităţi extractive şi între 4% şi 9% în extracţia minereurilor metalifere, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, industria metalurgică.

Cât priveşte sectorul bugetar, luna septembrie a determinat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna august în învăţământ cu 3,4%, ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna august s-au înregistrat şi în administraţia publică şi în sănătate, precum şi în asistenţă socială ( 0,4%).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor