Salariile angajaţilor mai multor teatre din Chişinău întârzie. Ministrul Culturii: "Artistul trebuie să fie flămând"

Salariile întârzie pentru că Guvernul pur şi simplu nu are bani, deşi este abia luna ianuarie, a menţionat deputatul Dumitru Alaiba. Între timp, Ion Andronache consideră că deputaţii ar trebui să ceară demisia conducerii TNOB după examinarea raportului financiar al instituţiei.
(photos.com)
Maria Maevschi
27.01.2020

Angajaţii din mai multe instituţii teatral-concertistice se plâng că nu şi-au ridicat încă salariile pentru luna decembrie 2019. Potrivit jurnal.md, este vorba de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu, Teatrul Republican „Luceafărul”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” şi Sala cu Orgă.

În replică, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, ar fi declarat că „artistul trebuie să fie flămând”, după care a menţionat că oamenii de cultură îşi vor putea ridica salariile pentru decembrie până marţi, 28 ianuarie.

În acest context, mai mulţi oameni de artă şi-au exprimat nemulţumirea pe reţelele de socializare, plângându-se că, pe lângă faptul că sunt remuneraţi cu un salariu mizer, sub minimul de existenţă, acum acesta ajunge şi cu o mare întârziere.

„Astăzi deja e data de 26 ianuarie, au trecut deja 21 de zile de când trebuiră să apară salariul mult aşteptat. (...) Este vorba de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu", unde salariul ordinar al unui artist e în jur de 3500 de lei. (...) Domnul ministru Corneliu Popovici a fost în vizită la teatrul nostru recent şi se grăbea atât de mult să părăsească sala, că nici nu a dorit să asculte toate părerile colegilor noştri, în schimb a zis o frază genială - „artistul trebuie să fie flămând”. Poate ar fi cazul să fie aşa începând cu cei ce ne conduc, sunt sigur că dumneavoastră domnule ministru aţi primit salariul la timp”, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook, Victor Vdovicenco, angajat Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu".

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici, a ţinut să precizeze că această frază nu i-ar aparţine, nefiind decât un citat dintr-un film sovietic. Ulterior, Popovici a publicat o postare pe pagina sa de socializare în care a anunţat că marţi, 28 ianuarie, oamenii de cultură îşi vor putea ridica salariile.

„În contextul finalizării procedurii de reorganizare a instituţiilor teatral-concertistice, fiecare instituţie era obligată să deschidă conturi privind deservirea instituţiei publice la autogestiune prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanţelor.

Deschiderea conturilor trezoreriale se efectuează în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Finanţelor nr. 215/2015. Pentru a nu crea dificultăţi în activitatea instituţiilor, ministerul a solicitat deschiderea conturilor trezoreriale pentru recepţionarea alocaţiilor/subvenţiilor de la bugetul de stat în termeni cât mai restrânşi”, a explicat Popovici, conform jurnal.md.

Totodată, ministrul a menţionat că instituţiile care încă nu s-au conformat prevederilor Hotărârii Guvernului privind deschiderea conturilor trezoreriale vor fi convocate luni, 27 ianuarie, „pentru a discuta cauzele şi dificultăţile întâmpinate”.

„'Artistul trebuie să fie flămând', a zis Ministrul Popovici. Ministrul Popovici nu seamănă să fie flămând. Dar are sens, pentru că nici nu seamănă să fie om de cultură”, scrie, pe Facebook, deputatul Dumitru Alaiba.


Mai mult decât atât, parlamentarul moldovean consideră că ar fi prea uşor să se lovească acum în ministrul Culturii, ignorându-se de unde a început această gafă. Ea a început de la faptul că angajaţii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet nu-şi primesc salariile.

„Avem motive să credem că aceste întârzieri la salarii în diferite sectoare sunt pentru că guvernul pur şi simplu nu are bani. Şi este abia ianuarie. Dar cel mai important - să ne susţinem şi să apreciem artiştii. Sunt foarte puţine profesii pe care le poţi susţine în cel mai direct mod. Artistul este una din ele”, continuă Alaiba.

De cealaltă parte, activistul Ion Andronache a subliniat că Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) dă în chirie vreo 3000 de metri pătraţi celor 2 localuri mari - Andy's Pizza şi Mojito, de pe urma cărora teatrul ar trebui să primească cel puţin 1 milion de lei pe lună.

„Din aceşti bani ar ajunge să plăteşti salariul la toţi soliştii de operă şi balet, toţi artiştii din orchestră, cor şi cordobalet. Adică asta ar însemna că din banii care ar trebui să vină pe contul TNOB-ului de la cei 2 agenţi economici ar putea fi suficienţi pentru a plăti salarii la peste 200 de artişti”, se arată în postarea de pe Facebook a lui Andronache.

În plus, acesta a adăugat că TNOB ar avea circa 2 milioane de lei venit din biletele vândute la spectacole, 0,5 milioane de lei din chiria sălii pentru concertele „zviozdurilor" (starurilor n.r.) de muzică uşoară şi alte 0,5 milioane de lei din contractele de colaborare cu impresarii străini etc.

„Am văzut deputaţi care au scris postări pe Facebook în care îi compătimeau pe artişti şi îi susţineau. Dumitru Alaiba, dacă vreţi să ajutaţi cu adevărat artiştii de la TNOB cereţi un raport financiar de la conducerea Teatrului şi vedeţi câţi bani pierde instituţia din cauza gestionării financiare proaste. Apoi cereţi demisia conducerii”, a conchis Ion Andronache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor