Parlamentul RM renunţă la peturi pentru a economisi 100 mii lei anual, dar va procura tablete de circa de 3 milioane lei
alte articole
Parlamentul Republicii Moldova a decis să renunţe să mai procure apă în peturi pentru a economisi circa 100 mii de lei anual. Pe de altă parte, însă, s-a decis procurarea pentru deputaţi a unor tablete în sumă de circa 3 milioane de lei. Mai mult decât atât, în planul de achiziţii pentru anul 2020 prezentat de legislativ apar şi alte cheltuieli impresionante, cum ar fi renovarea fostei cantine a Parlamentului care ar putea costa peste 6 milioane lei, relatează TV8.
În continuare, apa va fi distribuită gratuit prin dozatoare de apă pe holuri, la comisii, fracţiuni şi pentru şedinţele plenare ale Parlamentului. Totodată, paharele de plastic vor fi înlocuite cu pahare carton, asta în timp ce copiii din şcoli şi grădiniţe beneficiază de apă potabilă procurată de către părinţi.
„Sticlele de plastic sunt o mare problemă de mediu. Din păcate apa la robinet nu este de calitate, respectiv suntem nevoiţi să aducem apă potabilă din comerţ, dar am decis să renunţăm la plastic”, a declarat Secretarul General al Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Albu, potrivit UNIMEDIA.
Potrivit lui Albu, aceste măsuri pe lângă contribuţia instituţiei în reducerea poluării, mai aduc şi economii imediate din bani publici, inclusiv pentru că se va lua apă dozat, fără a arunca sticle pe jumătate pline.
În contextul acestor aşa-zise economii imediate din bani publici, menţionăm că recent Parlamentul a anunţat că intenţionează să cumpere 110 tablete pentru deputaţi, fiind prevăzute în acest sens 2,7 milioane de lei. Secretariatul afirmă că ar fi nevoie de ele pentru a implementa procedura de vot electronic, mai ales că achiziţia este parţial finanţată de Guvernul suedez.
Potrivit unui comunicat de presă, tabletele vor fi montate în sala de plen şi nu vor fi mobile, asta deşi, pe pagina web a Agenţiei Proprietăţi Publice se poate observa că licitaţia deja a avut loc, fiind desemnată şi o companie câştigătoare.
„Astfel, deputaţii s-ar putea bucura de tabletele performante mobile cu tastatură detaşabilă cu sistem de operare de ultimă generaţie”, notează TV8. Totuşi acestea încă nu au fost împărţite deputaţilor.
În opinia deputatului PAS, Mihai Popşoi „se putea de găsit o soluţie mult mai ieftină prin utilizarea altor mijloace tehnice. Noi ne descurcăm şi fără, pentru că o bună parte din deputaţi au atât laptopuri cât şi tablete personale”.
La rândul ei, deputata din Partidul Sor Marina Tauber a menţionat că „nu este o necesitate stringentă pentru lucrul deputaţilor. Statul poate cheltui banii aceştia pe ceva mai important.”
Asta în timp ce deputatul socialist Grigore Novac speră că datorită tabletelor va scăpa de teancurile de hârtii. „Am deschis cutia poştală, era plină. Am un teanc de hârtii A4. Laptopul este mai voluminos, mai capricios, se strică, nu poţi fără baterie”, a subliniat Novac.
Conform planului de achiziţie, 6,6 milioane de lei vor fi necesare pentru a reconstrui o clădire ce aparţine legislativului, mai exact fosta cantină a Parlamentului. Cu alte 5 milioane de lei vor fi achitate energia electrică, gazul şi apa.
Paza legislativului va costa peste 300 mii lei, iar supravegherea parcării auto 180 mii lei. Pentru reparaţia maşinilor din garajul Parlamentului vor fi cheltuite circa 666 mii lei. Alte 125 mii lei sunt prevăzute pentru flori şi aranjamente florale, iar 50 mii lei pentru ceai, cafea şi frişcă, mai relatează TV8.
În planul de achiziţii mai sunt prevăzuţi bani pentru procurarea biletelor pentru deplasările angajaţilor Parlamentului - 1,3 milioane lei. Deservirea delegaţiilor oficiale îi va costa de cetăţenii RM 375 mii lei, iar cazarea invitaţilor străini - 216 mii lei. Parlamentul mai planifică să cumpere suvenire pentru oaspeţi în sumă de 154 mii lei.