Saddam Hussein a fost condamnat la moarte

Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, a fost condamnat la moarte prin spanzurare in procesul privind evenimentele din Dujail, in 1982.
Baghdad, IRAK: Irakieni in suburbia siita a Baghdadului, Sadr City, celebrand condamnarea la moartea a fostului dictator irakian, Saddam Hussein, 05 Noiembrie 2006. (AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.11.2006

Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, a fost condamnat la moarte prin spanzurare in procesul privind evenimentele din Dujail, in 1982.

Sentinte in cazul altor inculpati din procesul lui Saddam Hussein

Mohammed Azawi Ali, oficial al partidului Ba'ath, unul dintre inculpatii care au fost judecati impreuna cu Saddam Hussein, a fost achitat pentru motivul inexistentei unor dovezi suficiente pentru a se lua o decizie impotriva sa. Alti trei inculpati, oficiali de rang mai mic ai partidului Ba'ath, au fost condamnati la cate 15 ani inchisoare.

Judecatorul sef al Tribunalului Revolutionar, care a fost inculpat impreuna cu Saddam Hussein in procesul de la Bagdad, a fost condamnat la moarte prin spanzurare pentru rolul pe care l-a jucat in evenimentele din Dujail, in 1982.

Fostul vicepresedinte irakian, Taha Yassin Ramadan, a fost condamnat la inchisoare pe viata de tribunalul care il judeca la Bagdad.

Recurs la verdictul dat in cazul lui Saddam Hussein

Dupa verdictul dat in cazul fostului lider irakian, Saddam Hussein, care a fost condamnat la moarte, urmeaza recurs automat, impreuna cu al doilea proces impotriva lui Saddam, in care se confrunta cu acuzatii legate de moartea a zeci de mii de kurzi in 1987 si 1988

Reactii in Irak si in Orientul Mijlociu la verdictul in cazul Saddam

In Irak, reactiile la verdictul din procesul lui Saddam Hussein au fost amestecate. In multe regiuni ale tarii, musulmani siiti si kurzii au celebrat acest lucru ca pe o mare sarbatoare, care au fost timp indelungat oprimati de regimul acestuia. Totusi, in zonele populate de sunniti au avut loc proteste si unele ciocniri.

Primul-ministru, Nouri al-Maliki, a declarat ca fostul presedinte a fost un criminal care a meritat pedepsa primita. Presedintele irakian, Jalal Talabani, a aratat ca toti cei acuzati in timpul procesului au primit ceea ce au meritat, iar judecata a fost una corecta.

"Eu cred ca procesul a fost corect, acei oameni au avut toate drepturile de a spune ceea ce au dorit, chiar daca au facut-o doar pentru agitatie, pentru propaganda, pentru a se exprima impotriva guvernului, iar eu trebuie sa respect independenta judiciarului irakian".

Si in alte parti ale Orientului Mijlociu, reactiile au fost amestecate. Acest verdict nu a constituit o mare surpriza in regiune. In mare, au existat putine regrete. Multe dintre guverne au avut putin timp la dispozitie pentru a se mai gandi la soarta lui Saddam Hussein.

Desi nu au fost in favoarea invadarii Irakului, putine dintre ele s-au pronuntat pentru alungarea sa de la putere. Pentru doua dintre aceste guverne, verdictul a constituit o stire binevenita. In Iran, tara care s-a aflat timp indelungat intr-un razboi sangeros cu Irakul, un purtator de cuvant al Guvernului a declarat ca verdictul a fost "o pedeapsa cuvenita pentru crimele sale".

In Kuweit, tara care a fost invadata de Saddam, presedintele Parlamentului a indemnat la spanzurarea, fara nici o intarziere, a lui Saddam. Dar au existat unele critici, in special in legatura cu procesul, despre care multi considera ca a fost o procedura unilaterala, controlata de americani. Gruparea militanta Hamas a declarat ca verdictul a avut o motivatie politica. Siria a sustinut ca el a fost "nelegitim".

Presedintele american saluta condamnarea lui Saddam Hussein

Presedintele american, Geroge W. Bush, a calificat condamnarea lui Saddam Hussein, care s-a produs in cursul zilei de duminica, ca o piatra de hotar pe calea strabatuta de Irak de la legea tiraniei, la aceea a statului de drept. El a subliniat ca victimele facute de Saddam si-au capatat acum dreptatea care le-a fost refuzata.

"Irakul mai are multa cale de strabatut pentru a-si construi o societate care va administra o justitie egala pentru toti si care va acorda protectie tuturor cetatenilor sai. Istoria va retine evenimentul de astazi ca pe o realizare insemnata pe calea edificarii unei societati libere, drepte si unificate. Statele Unite sunt mandre de se afla alaturi de poporul irakian. Vom continua sa sprijinim guvernul de unitate nationala al Irakului, in timp ce el se va stradui sa aduca pacea acestei mari tari".

(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor