Saakaşvili numit guvernator al regiunii ucrainene Odessa

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost numit în funcţia de guvernator al regiunii ucrainene tulburate Odessa, despre care se crede că este ţinta viitoarelor încercări de control ale paramilitarilor.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a făcut anunţul sâmbătă.

Regiunea include oraşul Odessa, unde se află cel mai mare port al Ucrainei. Deşi oraşul nu fost lovit de luptele dintre forţele ucrainene şi rebelii separatişti din estul Ucrainei, tensiunile dintre naţionalişti şi pro-ruşi sunt puternice.

În mai 2014, 48 de oameni au murit în cadrul violenţelor dintre susţinătorii ambelor tabere, majoritatea victimelor fiind pro-ruşi care s-au adăpostit într-o clădire cuprinsă de flăcări după ce opozanţii au aruncat cu bombe incendiare asupra acesteia.

Georgia a rezistat unui război scurt cu Rusia în 2008, după ce Saakaşvili a cerut ca ţara sa să devină membră a NATO. La summit-ul NATO de la Bucureşti din 2008, Rusia s-a opus ferm planurilor Georgiei şi la scurt timp după aceea a început să împartă paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiunea Oseţia de Sud şi să sprijine separatismul din zonă. Războiul deschis a pornit în luna august 2008, trupele Kremlinului ajungând la 16 km de Tbilisi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe