Kremlinul confirmă existenţa listei negre cu oficiali europeni

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.05.2015

Un oficial de rang înalt din carul Ministerului rus de Externe a confirmat, pentru mass-media rusă, că Rusia a impus o interdicţie de intrare pe teritoriul său pentru 89 de politicieni şi oficiali militari europeni, relatează publicaţia Today Online

"Răspunsul la cererile mai multor state europene, de ce tocmai aceste persoane au intrat în listă... este simplu: Acesta a fost un răspuns la campania de sancţiuni care a fost dusă în raport cu Rusia de mai multe state din Uniunea Europeană în frunte cu Germania", a declarant oficialul anonim, citat de agenţia de ştiri TASS.

"O listă similară există în raport cu cetăţenii din SUA, cu toate acestea este nevoie să reţineţi că, în acest caz, americanii se comportă mai constructiv decât europenii", a adăugat oficialul.

Lista, pe care ministerul de Externe rus a înmânat-o unei delegaţii a Uniunii Europene în Moscova în această săptămână, include oficiali militari şi de informaţii, precum şi critici vocali ai Rusiei.

Oficialul din cadrul MAE rus a explicat cum s-a ajuns la această situaţie. Iniţial, Kremlinul le-a recomandat statelor care au impus sancţiuni Rusiei să verifice la birourile consulare ruseşti, înainte ca oficialii lor să facă vizite în Rusia, pentru a afla dacă au sau nu interdicţia de a intra în ţară.

Cum statele au cerut să fie notificate pe canale diplomatice, au fost întocmite aceste liste negre care le-au fost înmânate oficialilor europeni.

Drept răspuns pentru decizia Rusiei de a anexa Crimeea în martie 2014, UE a impus sancţiuni economice, interdicţii de viză şi îngheţarea activelor mai multor cetăţeni şi organizaţii din Rusia şi Ucraina.

Între timp, Moscova este acuzată de Occident că susţine separatiştii pro-ruşi care se luptă cu forţele guvernamentale în Ucraina, unde până acum au murit nu mai puţin de 6.200 de persoane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor