Elveţianul Joseph Blatter, la al cincilea mandat ca preşedinte FIFA

Joseph Blatter, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) (youtube.com)
Epoch Times România
30.05.2015

Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, a reuşit vineri să obţină al cincilea mandat ca preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), candidând în faţa celor 209 federaţii membre la Congresul de la Zurich, după ce cu patru ani în urmă spunea că acela va fi ultimul său mandat.

Blatter a devenit preşedinte al forului mondial învingându-l în 1998 pe suedezul Lennart Johansson şi, deşi numeroase critici, venite în special din Europa, i-au mai săpat din autoritate, are în continuare un suport consistent din partea celorlalte cinci confederaţii, iar realegerea sa pare ca sigură.

Născut pe 10 martie 1936, la Visp, în cantonul elveţian Valais, Blatter a fost fotbalist în perioada 1948-1971 şi a evoluat în liga elveţiană de amatori, după care a fost membru în conducerea clubului Xamax Neuchatel, între 1970 şi 1975.

Blatter a obţinut o diplomă în afaceri şi economie la Universitatea din Lausanne şi a lucrat iniţial pentru Federaţia elveţiană de hochei pe gheaţă, dar şi pentru celebra firmă de ceasuri Longines, ajungând la FIFA în 1975, unde a început ca director tehnic, după care a devenit secretar general, în 1981, poziţie din care a atacat postul de preşedinte, preluat în 1998, ca succesor al brazilianului Joao Havelange.

Implicat mai mult sau mai puţin în afaceri de corupţie, cum sunt cele legate de fostul partener de marketing ILS, dar şi de alegerea gazdelor Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) şi Qatar (2022), Blatter nu a prezentat un program propriu-zis, dar a precizat la congresul de anul trecut: "Misiunea mea nu s-a încheiat încă şi vă spun că vom construi o nouă FIFA".

Principalul argument al actualului preşedinte este faptul că a făcut din FIFA un organism bogat, cu fonduri de rezervă în prezent de 1,5 miliarde de dolari şi venituri de circa 5 miliarde de dolari pentru Cupa Mondială din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor